Eerste ‘uitgaansavond’ verloopt rustig: politie moet amper ingrijpen

Auxana en Laura van de Brazzaville in Oostende zijn blij dat ze terug kunnen werken, al moet dat met een mondmasker. © Jeffrey Roos
Redactie KW

De horeca draait sinds de heropstart van maandag weer op volle toeren. Vrijdagavond was het tijd voor de eerste echte ‘test’: namelijk de eerste weekenddag waarop de cafés mochten openen. Maar zowel in Oostende, Brugge als Kortrijk werden de maatregelen behoorlijk goed opgevolgd.

De voorbije dagen mocht de horeca al even warmlopen, maar de echte toestroom mocht vrijdagavond verwacht worden. Toch werden de maatregelen overal vrij goed opgevolgd, zo blijkt. Onze reporters gingen op cafébezoek in de uitgaansbuurten van Brugge, Oostende en Kortrijk en stelden over het algemeen weinig overtredingen vast.

De afstandsregels werden overal goed nageleefd en ook het maximumaantal van tien personen per groep werd niet overschreden. “Mensen gaan sowieso niet vaak in zulke bendes op stap”, aldus een Kortrijkse cafébaas. “Dan moet je al een vrijgezellenfeest hebben of zo. We moeten mensen er wel af en toe op wijzen dat ze geen tafels en stoelen mogen verplaatsen. Dat is hier gebruikelijk. Maar ook dat is best doenbaar.”

Lastig communiceren

Wat blijkbaar moeilijker ligt, is het gebruik van mondmaskers. Hier en daar zie je personeel dat het mondkapje af zet. Hoe later op de avond, hoe minder mondmaskers onze reporters spotten. “Gemakkelijk is het niet, maar het went wel. Vooral om een gesprek te voeren met de klanten is het moeilijk”, klinkt het bij een barman mét mondmasker.

“Blijkt dat mensen veel vaker mijn lippen lezen dan effectief horen wat ik zeg”, vertelt een geroutineerde ober. “We zijn sinds donderdag overgestapt naar plastiek schermen voor het gezicht, omdat het echt niet ging. Maar ook dat is niet ideaal.”

Aan de toog

Ook het verbod om drank te bestellen aan de toog, wordt niet overal even goed nageleefd. “Als we ook nog extra personeel moeten aanwerven om heen en weer te lopen naar de tafeltjes, houden we helemaal niks meer over”, luidt de uitleg.

De meeste cafébezoekers lijken zich aan de regels te houden. “Ik ben daar redelijk streng in”, klinkt het bij een cafébaas. “Ik heb er eerder in de week al drie buiten gezet omdat ze niet aan een tafel wilden gaan zitten, terwijl dat door de overheid wel verplicht wordt. Ik ga geen boete en een eventuele sluiting riskeren omdat anderen hardhorig zijn. Dan moet het maar op de harde manier. Maar in het algemeen doet iedereen wat van hem of haar gevraagd wordt.”

Moeilijker wordt het als klanten buiten gaan roken. “Dan staan ze allemaal buiten op een kluitje”, vertelt een uitbater van een café in ‘t Straatje in Kortrijk. “Ik kan daar moeilijk elke vijf minuten een preek gaan geven, want ik heb binnen een bar te runnen.”

Politie tevreden

De politie hield overal een oogje in het zeil en stelde weinig problemen vast. “Er was heel veel volk op de been, maar het viel goed mee”, zegt woordvoerster Lien Depoorter van de Brugse politie. “De horeca-uitbaters hebben echt wel de regels gevolgd en om 5 over 1 waren alle zaken gesloten, op ééntje in de Langestraat na. Na enig aanmanen sloten zij ook enkele minuten later. Er was dan wel een grote uitstroom op hetzelfde moment.”

“Op de Eiermarkt verliep alles heel gedisciplineerd en zaten de klanten neer, op ‘t Zand was dat wat moeilijker, maar daar komt dan ook een jonger publiek. De uitbaters deden er alles aan om dat in de hand te houden. Dit is geen goed nieuws-show, maar ik kan toch wel zeggen dat we tevreden waren. Onze strategie was om de uitbaters overdag al te gaan sensibiliseren en dat heeft gewerkt.”

De politie hield een oogje in het zeil.
De politie hield een oogje in het zeil.© Jeffrey Roos

Bij woordvoerder Kris Allary van de Oostendse politie hetzelfde verhaal: “De horecasector doet goed zijn best om de maatregelen na te leven, de tafels uit elkaar te zetten… Wij zijn ook met patrouilles aanwezig op het terrein. Het wordt wel wat moeilijker om de social distance na te leven naarmate de avond vordert. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de klanten. Over het algemeen kunnen wij niet klagen.”

“Wij deden in de nacht van vrijdag op zaterdag een uitgebreide ronde langs horecazaken en kunnen zeggen dat het heel goed meeviel”, zegt ook woordvoerder Thomas Detavernier van de politiezone VLAS, waartoe Kortrijk behoort. “We zijn uitermate tevreden over het naleven van het sluitingsuur. Er wordt met een afbouwscenario gewerkt, waarbij om 23.30 uur de muziek stiller wordt gezet en wat later gestopt met drank serveren. Er waren een drietal kleine opmerkingen, geen tussenkomsten of pv’s die werden opgesteld. Het ging dan over het niet dragen van mondmaskers door het personeel. Daarover sensibiliseren we dan.”

Marc Van Ranst: “Horeca doet zijn best”

“Wat de heropening van de horeca betreft, waren er vooraf twee onbekenden en zijn er nu twee tendenzen”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De onbekenden waren of de mensen wel weer naar een horecazaak zouden willen gaan en of ze de maatregelen zouden opvolgen. Maar de Belg gaat graag op café, anders dan bijvoorbeeld de Oostenrijker. Zeker voor een uitgaansbuurt schrikt er niemand van dat daar weer klanten over de vloer komen. Voor een moeilijker gelegen horecazaak ligt dat misschien anders.”

Volle terrasjes in Brugge.
Volle terrasjes in Brugge.© JVM

“En het opvolgen van de maatregelen? De eerste tendens is dat de horeca enorm zijn best doet. Er wordt goed gepland en de sectororganisaties hebben een goed contact met hun uitbaters. Maar we zien wel dat er een verschil is tussen 22 uur en 1 uur. Alcohol leidt niet tot het heel goed volgen van regels. Daar is dus nog een bezorgdheid. De eerste indicatoren geven aan dat het meevalt, maar wellicht zijn er woordvoerders en stadsbesturen die de sector wat willen beschermen en het liefst goed nieuws brengen. Je gaat best zelf eens kijken. Dat is toch niet het minst plezante?” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier