Eerste resultaten Living Labs-project voorgesteld
Designregio Kortrijk en Leiedal, beiden partners in het project Cross Border Living Labs, toonden een eerste presentatie van de resultaten van het grensoverschrijdende Living Labs-project in Vlaanderen.
Cross Border Living Labs is een proeftuin voor de culturele en creatieve industrieën van de grensoverschrijdende regio Hauts-de-France, Wallonië en Vlaanderen. “We zijn ervan overtuigd dat we via co-creatie en innovatieprocessen projecten kunnen laten groeien”, zegt Stijn Debaillie, coördinator van Designregio Kortrijk. “We tellen nu al 15 begeleide projecten.
In het kader van WONDER, Kortrijk Creativity Festival, krijgen drie designers en kunstenaars de kans om hun onderzoek en resultaten te delen met het grote publiek in BK6 aan de Broelkaai in Kortrijk.”
Mentale ruimtes
Het zijn Jonas Vansteenkiste uit Vlaanderen, Mathieu Demeuse uit Wallonië en François Vermeirsche uit Frankrijk. Jonas Vansteenkiste is een multimedia beeldend kunstenaar gevestigd in Kortrijk, die werkt rond het concept van ruimtes. Hij verwijst naar en gebruikt zowel fysieke als psychologische architectonische elementen die meer vertellen over ons zijn. Hij construeert plaatsen of situaties die kunnen worden omschreven als ‘mentale ruimtes’.
Gefascineerd door huizen
“Ik heb een fascinatie voor huizen. Het project Pedigree, huizen als containers van herinneringen, vertrekt vanuit een onderzoek naar het huis en zijn geschiedenis. Ik kon een beroep doen open source data van gebouwen van Leiedal. UPHF Valenciennes ondersteunde mij in het definiëren van parameters: materiaal, vormelijke gelijkenissen, vorm van de ramen, vensters en deuren, dak, soort stenen, ornamenten, balkon. Huizen die sterk op elkaar gelijken, worden aan elkaar gelinkt in een stamboom. Ik onderzoek zo huizen in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk om een lijn te vinden van huizen”, duidt Jonas. Het onderzoek brengt verschillen en gelijkenissen in kaart in een beeldend werk. De data wordt uiteindelijk geprint in klei en samengebracht in een installatie in het Budalab van Designregio Kortrijk.
Autonome sensoren
Protomotech van François Vermeirsche uit Lens in Frankrijk, biedt oplossingen voor omgevingscontrole en het delen van informatie door het inzetten van autonome sensoren voor klimaatmonitoring van kunstwerken en archieven en het in de spotlights zetten van een kunstwerk of een opmerkelijk element met behulp van digitale pop-up labels. Het Louvre Lens Vallée nam het project mee in een workout om innovatieve diensten te bedenken om bezoekerservaringen in musea te verbeteren. Daarnaast voorzag Designregio Kortrijk via Lieven Degrauwe in UX design expertise voor de mobiele applicatie.
INKcoming van Mathieu Demeuse uit La Hulpe in Wallonië, ontwikkelde een innovatieve toepassing van Electronic Paper Displays. In het project met Cross Border Living Labs ondersteunde Transcultures in het bereiken van gemeenschappen van kunstenaars. UPHF Valenciennes en Designregio Kortrijk voorzagen in advies over gebruikerservaring. Twist hielp in de ontwikkeling van het bedrijfsmodel.
Dit project kadert binnen Interreg Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk, medegefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door acht partners in Frankrijk en België. (PVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier