Eerste editie Vegan A’fairs verwelkomt Animal Rights-goeroe Benoit Van den Broeck

Benoit Van den Broeck van The Vegan Butcher's Choice: "Wij bieden een product aan zónder de bittere nasmaak van dierenleed." © gf
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Hogeschool Vives is komend weekend het decor voor de allereerste Brugse editie van Vegan A’fairs, de beurs die een veganistische levensstijl promoot. Een van de standjes waar je als bezoeker zeker halt moet houden, is dat van Animal Rights-coryfee Benoit Van den Broeck (40) en zijn bedrijfje The Vegan Butcher’s Choice. “Wij bieden een product aan zonder de bittere nasmaak van dierenleed.”

In februari vond de allereerste editie van Vegan A’fairs plaats in Oostende. Een schot in de roos, met liefst 3.000 bezoekers. Organisator New Ethics hoopt op een even groot succes voor de tweede editie, nu in Brugge. Wie kennis wil maken met plantaardig voedsel, kledij tot zelfs verzorgingsproducten kan morgen en zondag terecht in Hogeschool Vives in de Xaverianenstraat. Ook de Bruggeling Benoit Van den Broeck (40) zal er zijn. De man is vooral bekend als een van de leidende Animal Rights-figuren die wantoestanden in verschillende Belgische slachthuizen blootlegde. In april richtte hij samen met zijn vriendin Federica een bedrijfje op in Brussel: The Vegan Butcher’s Choice.

“Wij voorzien handelszaken van vegan producten die we zelf ambachtelijk maken. Sinds kort verzorgen we ook catering. Steeds meer bedrijven en evenementen willen een vegan alternatief voor kant-en-klare producten. De vraag blijft groeien”, zegt Benoit, die geen opleiding als chef genoot, maar het bedrijfje uit passie oprichtte. “Als veganist moet je creatief bezig zijn met producten. In de keuken staan was altijd al een passie. Dit was dus een logische stap. Mijn vriendin is trouwens Italiaanse. We bieden een mix van keukens aan.”

Wanneer is de klik om veganist te worden bij jou gekomen?

Benoit Van den Broeck: “Rond mijn negentiende ben ik vegetariër geworden. Vrienden toonden me de beelden van dierenrechtenorganisatie PETA uit Amerika. Die deden toen volop de ronde. Ik ben in die periode ook naar India geweest, waar heel veel vegetarisch wordt gegeten. Ik werd ook vrijwilliger bij verschillende dierenrechtenorganisaties zoals GAIA en Animal Rights.

Drie jaar na mijn overstap op het vegetarisme schakelde ik over naar het veganisme. De stap naar veganisme is dus geleidelijk aan gekomen. Dat is bij veel mensen zo. Je wordt zelden veganist van de ene op de andere dag. Voeding is gebaseerd op gewoontes. Je bent het gewoon om bepaalde producten te kopen in de supermarkt en bepaalde ingrediënten te gebruiken. Het is moeilijk om die gewoontes te doorbreken. Maar vandaag is het wel veel makkelijker om veganist te worden. De rekken liggen vol met vleesvervangers. Toen ik veganist werd, waren die producten nog heel schaars. De consument wordt dus verwend. (lacht)

Welke argumenten kunnen mensen over de streep trekken?

“Veganisme hoeft geen zaak te zijn om in te boeten op smaak. Je kan gerust veganist worden en nog heel lekker eten. Maar niet iedereen wil zijn stuk vlees zomaar vervangen door bonen of linzen. Wij benaderen dat stuk vlees qua textuur en smaak met onze producten. We gebruiken daarvoor seitan. Daaraan voegen we andere ingrediënten toe zoals rode bonen en kikkererwten. Zo wordt het eiwitgehalte en de algemene voedingswaarde optimaal. We bieden dus een vergelijkbaar product als vlees aan, maar dan zonder de bittere nasmaak van het dierenleed en alle andere negatieve gevolgen. Denk maar aan de klimaatopwarming.”

Jullie hebben inderdaad de actualiteit mee. Verwachten jullie daardoor steeds meer aandacht voor veganistische producten?

“Er zijn steeds meer mensen die inzien dat een stuk vlees eten grote negatieve gevolgen met zich meedraagt. Vlees verbruikt veel water en neemt veel landbouwgrond in. De ecologische voetafdruk is enorm, waardoor het voor veel mensen onaanvaardbaar wordt om nog vlees te eten. Het heeft ook gevolgen voor je gezondheid trouwens. Het is beter om een plantaardig alternatief te eten.”

Voel jij je lichamelijk beter met de veganistische levenswijze?

“Absoluut, ik voel mij goed. Ik krijg alle nodige voedingsstoffen binnen. Mijn bloedresultaten zijn altijd perfect als ik naar de dokter ga. Ik ben happy. (lacht) Er zijn heel veel gevallen van topsporters die zweren bij vegan. Neem nu Lewis Hamilton en Venus Williams. Die sporters hebben ontdekt dat ze betere prestaties leveren als veganist. Dat zegt toch veel.”

Geloof je dat de wereld ooit vlees- en zuivelvrij kan worden?

“Het is onvermijdelijk, met de groeiende populatie en klimaatproblematiek. Dankzij de technologische innovatie en vooruitgang van het kweekvlees zie ik het positief in voor de vegan community en de toekomst in het algemeen. Op een dag eet niemand nog dierlijk vlees. Daar ben ik zeker van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier