Een bloemetje voor mémé Magda die met een lach door het leven gaat

Michèle en haar mémé Magda zorgen goed voor elkaar. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Wie verdient een bloemetje? Wel, ik kan heel wat mensen opnoemen maar voor mij staat mijn grootmoeder Magda op nummer één”, mailt Michèle Boom (31) uit Lendelede naar onze redactie. “Niet omdat ze vrijwilligerswerk of een andere liefdadigheid doet. Neen, gewoon voor wie ze is…”

“Mijn grootmoeder heeft al zoveel diepe wateren doorzwommen in haar leven”, vertelt Michèle. “Ze bleef altijd voor iedereen zorgen, terwijl ze vaak net zo veel of soms nog meer zorg voor zichzelf verdiende. Van de ziekte van Crohn tot nier- en hartpatiënt…”

“Zoveel tegenslag en toch gaf ze nooit op. Haar mooie lach overwint steeds alles. Maar het mag haar ook eens gezegd worden wat voor een sterke madam ze wel is met haar 73 lentes!”

“Nu is het mijn beurt om voor mémé te zorgen”

Magda Rebry (73) is mama van Natascha, oma van Michèle en Kylian en overgrootmoeder van Nathan (4) en Mathéo (1), de zoontjes van Michèle.

Magda werkte vroeger in de schoenenfabriek Drielynck in Emelgem. An de boane zoals ze de lopende band omschrijft. Magda is een pittige zeventiger die al sinds haar 30ste stoma-patiënt is door de ziekte van Crohn. “Ik ben zelfs voorzitter van de stomaclub van Roeselare”, licht ze toe. “Maar het was een hartaanval op oudejaarsavond en een hersenbloeding enkele weken later die ervoor zorgden dat ik het nu rustig aan moet doen.”

“Mémé mag niet alleen gelaten worden”, pikt Michèle in. “Nu is het mijn beurt om voor haar te zorgen: bommasitten. Mémé heeft namelijk altijd voor mij gezorgd. Mijn ouders gingen voltijds werken. Onze band is zo goed dat ik zelfs op mijn zestiende bij haar kwam inwonen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb wel een goeie band met mijn ouders hoor.”

Magda woont nu in bij haar dochter Natascha die verpleegkundige is, net als Michèle trouwens. “Het zijn goeie verzorgsters”, knipoogt Magda. (mlt)