Een bloemetje voor Jenny Standaert, een schat van een vrouw

Jenny baat al sinds 1975 de elektrozaak Van Acker uit. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Jenny Standaert is een schat van een vrouw met een gouden hart”, mailt Caroline Van Acker naar KW. “Nooit is iets haar teveel. Alles doet ze met een glimlach. Dit verdient zeker een bloemetje!” En dus trokken we naar Sint-Andries Brugge.

“Poetsen, eten maken, strijken.. Zorgen zorgen zorgen… Altijd voor een ander”, gaat dochter Caroline verder. “Nooit komt ze zelf op de eerste plaats. Mijn mama denkt altijd eerst aan een ander en nooit aan zichzelf.”

We treffen de 76-jarige Jenny in Elektro en Sanitair Van Acker in Sint-Andries, de zaak die ze sinds 1975 samen met manlief uitbaat. “Guido is intussen tachtig jaar maar hij is nog altijd aan het werk”, vertelt Jenny. “Maar we zijn intussen wel een beetje aan het afbouwen hoor. De gouden tijden zijn voorbij. De komst van internet en online shoppen zijn geen cadeau voor de kleine commerçant.”

“Lange dagen? Ja, maar als je jong bent, kan je er beter tegen”

Bij Jenny en Guido kan je terecht voor al je elektro, van kruimeldief tot wasmachines. Maar Guido was ook dé man voor nieuwbouw totaalprojecten van elektriciteit over verwarming tot sanitair. “In de beginjaren deed hij zelfs appartementsgebouwen. Helemaal alleen, zonder personeel”, herinnert Jenny zich. “Lange dagen? Ja, maar als je jong bent, kan je er beter tegen, hé.” Jenny had ook haar handen vol met de winkel én het gezin. “Vijf dochters en twee zonen”, vertelt ze trots. “Ik heb mijn pluk gehad. Maar dat was allemaal wel combineerbaar hoor. Een elektrozaak is ook geen warenhuis, er is niet zo veel passage. Eens de kinderen naar school gingen, liep alles wat vlotter.”

Intussen zijn Guido en Jenny de trotse grootouders van dertien kleinkinderen en één achterkleinkind. “Ja, ik heb ook veel op de kleinkinderen gepast. Nee, veel tijd voor hobby’s was er niet. Reizen hebben we nooit gedaan. Tijdens de zomervakantie bleven we werken.”

Dat Elektro en Sanitair Van Acker altijd beschikbaar was, zorgde voor een trouwe en dankbare klantenbasis. (mlt)