Durand Van Colen trok door Lichtervelde met oude prentkaarten en maakte de foto’s opnieuw

De Koolskampstraat, vroeger en nu. © Durand Van Colen
Redactie KW

Amateurfotograaf Durand Van Colen (64) heeft samen met de Heemkundige Kring Lichtervelde een fotoboek over de gemeente gemaakt. Hij trok met oude postkaarten de straat op en maakte hetzelfde beeld opnieuw van op dezelfde locatie.

Durand Van Colen uit de Hoogstraat vond enkele jaren geleden een map met oude postkaarten van Lichtervelde terug. Hij kwam op het idee om die foto’s opnieuw te maken. Als amateurfotograaf nam hij vanaf december 2020 nieuwe foto’s van verschillende locaties met dezelfde invalshoek als op de postkaarten.

Het resultaat is verbluffend: Lichtervelde is de voorbije honderd jaar enorm veranderd. “Het was niet altijd even gemakkelijk om hetzelfde standpunt te nemen. Sommige locaties zijn te erg veranderd of er staat gewoon een huis of iets anders in de weg”, vertelt Durand.

Veel reactie op Facebook

Eind vorig jaar begon de fotograaf dagelijks oude beelden met een nieuwe foto erbij op Facebook te plaatsen. Luc Haeghebaert, lid van de Heemkundige Kring Lichtervelde, plaatste er op eigen initiatief historisch commentaar bij. “Op den duur zat Luc te wachten op mijn foto’s om er een verhaal over te kunnen maken. Dat gebeurde spontaan, zonder dat we iets afspraken”, zegt Durand.

Op zondag 31 oktober wordt het fotoboek om 10 uur voorgesteld in Cultuurhuis De Keizer.

In maart 2021 nam hij de beslissing om de beelden samen te brengen in een bundel. “Mijn zoon hielp bij de opmaak en hij stelde voor om de heemkundige kring te contacteren voor extra uitleg bij de foto’s.”

Historische wandeling

Na 140 foto’s stopte Durand met het posten op Facebook. “Ik wilde veel nieuwe zaken in het boek verwerken en dat is goed gelukt. Het boek Lichtervelde, vroeger was het anders bestaat uit 130 foto’s, waarvan driekwart nieuw is.

Op zondag 31 oktober wordt het fotoboek om 10 uur voorgesteld in Cultuurhuis De Keizer. VRT-journalist Johny Vansevenant zal in gesprek gaan met de schrijvers en de fotograaf.

Wie het boek koopt, krijgt een kaart van Lichtervelde met daarop de plaatsen waar de foto’s gemaakt werden. “Het boek is eigenlijk een historische wandeling, van bladzijde 6 tot en met pagina 109 wandel je door het centrum van het dorp”, vertelt Durand. “De andere pagina’s gaan over locaties buiten de kern.”

Op die dag plant de heemkundige kring een drietal geleide wandelingen gebaseerd op het boek. De wandelingen zijn net zoals de voorstelling gratis. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier