“Duizenden West-Vlaamse gezinnen dreigen in waterarmoede verzeild te raken”
Een recordaantal gezinnen kan de waterfactuur niet meer betalen. “Een zeer onrustwekkende trend, die in de toekomst alleen nog maar zal toenemen nu de nieuwe Vlaamse regering besliste om per 1 januari 2016 de gratis levering van drinkwater aan gezinnen af te voeren”, waarschuwt de Roeselaarse SP.A-politica Michèle Hostekint.
De statistieken die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zopas voor de tweede keer publiceerde, zijn duidelijk: in 2013 dienden de 13 Vlaamse drinkwaterexploitanten bij de Lokale Adviescommissies (LAC’s) 31.351 aanvraagdossiers in tot afsluiting van drinkwater. Een stijging van 34,9 procent ten opzichte van het jaar voordien, toen er 23.185 aanvraagdossiers werd gerapporteerd. Ook West-Vlaanderen ontsnapt niet: van 4.322 in 2012 naar 4.991 in 2013, goed voor een stijging van 15,4 procent.
“De statistieken bevestigen de trend van de afgelopen jaren: steeds meer Vlaamse gezinnen kunnen de drinkwaterfactuur niet meer betalen”, aldus Michèle Hostekint. “Het actieplan van de Vlaamse regering schiet duidelijk te kort. Er zijn dan ook dringend bijkomende sociale correcties nodig. Water is levensnoodzakelijk en een basisrecht dat we iedereen moeten blijven garanderen.”
“Vlaanderen draait de klok in één pennentrek twintig jaar terug”
“Maar wat doet deze regering Bourgeois? Net het omgekeerde. Ze besliste om de gratis levering van drinkwater af te schaffen vanaf 1 januari 2016. De gevolgen laten zich raden. Vlaanderen draait de klok met één pennentrek 20 jaar terug en dreigt zo enkele duizenden West-Vlaamse gezinnen in waterarmoede te storten”, weet Michèle Hostekint.
In de West-Vlaamse waterstatistieken 2013 ziet ze enkele opmerkelijke tendensen. “Wat opvalt zijn de verschillen in aanpak van de verschillende drinkwatermaatschappijen en LAC’s. In Knokke-Heist werd in 138 van de 159 aanvraagdossiers beslist tot effectieve afsluiting op 18.580 huishoudelijke klanten. Knokke-Heist staat daarmee op de derde plaats in de lijst van Vlaamse gemeenten met het meest aantal afsluitingen per huishoudelijke klant. Ook in andere kustgemeenten (Koksijde, De Panne, Nieuwpoort) waren er verhoudingsgewijs veel afsluitingen ten opzichte van het aantal aanvragen. De centrumsteden daarentegen hebben duidelijk een ander aanpak van de waterarmoede. In Kortrijk en Roeselare, waar respectievelijk 444 en 278 aanvraagdossiers werden ingediend, gingen bij respectievelijk 44 en 5 huishoudens de waterkraan dicht.”
Overheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier