Duitse bom gevonden bij vestiging Vlaamse graven, buurman Jan (75): “Hier zit zóveel geschiedenis onder de grond”

De Duitse bom die dinsdag is opgegraven, weegt 115 kg, is 87,5 cm lang en heeft een diameter van 21 cm. © TP
Redactie KW

Hoe dé twee verledens van Ieper samenkomen: bij de opgegraven middeleeuwse vestiging van de graven van Vlaanderen is dinsdag een Duitse bom uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt. Er gaan nu stemmen op om de vestiging te bewaren en er is een overleg gepland.

De Duitse bom die dinsdag is opgegraven, weegt 115 kg, is 87,5 cm lang en heeft een diameter van 21 cm. “Ik stond in de winkel en zag DOVO passeren met zwaailichten. ‘Dat zal voor de site van de graaf van Vlaanderen zijn’, opperde de winkelier. En effectief: toen ik thuiskwam, zag ik dat serieus projectieltje. Weer één minder in de Ieperse grond na 110 jaar”, vertelt Jan Breyne (75). Hij is een buurman van de Ieperse Carrefour, waar nu een groot gat gaapt met daarin de blootgelegde motte met muur en gracht die tot de 12de eeuw een verblijfplaats was voor de graven van Vlaanderen. Het is voor het eerst dat resten van dicht bij het ontstaan van Ieper worden opgegraven.

Motte onder de tuin

“Al voor deze opgravingen dacht men dat dit de site is van het ontstaan van de stad en ik grapte wel eens dat ik op het begin van Ieper woon. Wel, dat is nu bewezen”, lacht Jan. “Als ik dat zo bekijk, vermoed ik dat die grafelijke motte tot onder mijn tuin zit. Ik ben blij dat mijn verbouwing achter de rug is, anders was het wellicht moeilijker geweest. (lacht) Zolang mijn tuinmuurtje aan deze site standhoudt en ik hier rustig kan blijven wonen, hoor je mij niet klagen.”

“Wereldnieuws”

“De opgravingen gaan rustig verder. Chapeau voor de mensen die er aan de slag zijn. Deze gewone bouwsite werd plots wereldnieuws door de opmerkelijke archeologische vondsten. Ik ben trots en nieuwsgierig: hier zit zóveel geschiedenis onder de grond. Afgelopen zondag volgde ik de rondleidingen op de site met heel wat andere toeschouwers en ik was overdonderd. Dat na vier jaar vol bombardementen hier een bom bleef steken in de Ieperse bodem is dan weer niet zo uitzonderlijk. Maar als het gebeurt en DOVO staat naast je deur, dan is het toch opkijken. Dergelijke projectielen onder de grond blijven een gevaar.”

Wat blijft?

“Door de opgravingen denkt men dat de werken voor het nieuwe warenhuis langer zullen duren dan voorzien en het zal wellicht ook duurder uitvallen”, stelt Jan. “Men heeft al eens aarde en zand gestort over opgravingen in Ieper. Vooral de historici morren dan. Om dat nu te vermijden, worden besprekingen gevoerd. Ik zal dat volgen, vanop afstand. We zien wel wat ervan komt en wat bewaard blijft. Dat is aan de betrokkenen om daarover te beslissen.”

Overleg

Het bewuste overleg vindt woensdag 26 maart plaats. “Het recent toedekken van de opgegraven middeleeuwse haven op het Vandenpeereboomplein wat verderop was een historisch gemiste kans”, vindt Frans Lignel, oud-schepen van Cultuur in Ieper. “Een vondst zoals deze doe je maar één keer en je kan het maar één keer vernietigen. Bij een mogelijke vorm van bewaren, denk ik aan de oplossing van decennia geleden voor de funderingen van de afgebroken Sint-Donaaskerk in Brugge. Het belang is enorm en men moet er serieus over nadenken. Elders in Vlaanderen zou men zo’n vondst niet zomaar weer onder de grond steken zonder er iets mee te doen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content