Drinkwaterproductie uit kanaal in Oostende verdubbelt

Redactie KW

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) leverde vrijdag een omgevingsvergunning voor de verdubbeling van de productiecapaciteit van het FARYS-waterproductiecentrum in Oostende. Daardoor zal weldra tot 8 miljoen kubieke meter water per jaar geproduceerd kunnen worden en wordt de waterbevoorrading voor de gezinnen en kmo’s verzekerd.

“Het garanderen dat er water uit de kraan komt bij de mensen is een verantwoordelijkheid van de drinkwatermaatschappijen en ik kan dus enkel toejuichen dat FARYS investeert in een verdubbeling van de capaciteit”, zegt Demir.

Drinkwaterbedrijf FARYS levert zijn klanten in Oostende en Middelkerke sinds voorjaar 2020 aan vanuit zijn waterproductiecentrum in de achterhaven van Oostende. Hier wordt brak water (een mengeling van zoet en zout water dus) uit het kanaal Oostende-Brugge omgezet in zuiver drinkwater. Dit gebeurt via verscheidene moderne filter- en zuiveringstechnieken en onder bestendige geavanceerde kwaliteitscontrole.

Water uit kanaal

Met dit waterproductiecentrum anticipeerde FARYS op mogelijke effecten van klimaatwijziging en droogte en speelde het in op de gekende krapte aan (ondergrondse) drinkwatervoorraden in dit deel van het land. Deze installatie versterkt ook de leveringszekerheid voor drinkwater in de hele kustregio.

Het waterproductiecentrum in Oostende maakt momenteel elke dag 12 miljoen liter drinkwater aan, of zo’n 4 miljoen kubieke meter per jaar. Van bij de bouw van de productiehal was de mogelijkheid voorzien om de capaciteit op termijn te verdubbelen.

Gezien de klimaatevoluties van de laatste jaren én het strategisch plan waterbevoorrading, dat de drinkwatermaatschappijen maakten als onderdeel van de Blue Deal, besloot FARYS dan ook om zo snel mogelijk de productiecapaciteit uit te breiden naar 8 miljoen m³ per jaar. Daartoe vroeg ze de nodige vergunningen aan.

Strijd tegen waterschaarste

Vrijdag zette Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir haar handtekening onder de omgevingsvergunning en krijgt FARYS groen licht.

“Met onze Blue Deal maken we Vlaanderen weerbaarder voor de strijd tegen droogte en waterschaarste, waarbij we we er ook voor zorgen dat de waterbevoorrading voldoende hoog blijft voor onze gezinnen en bedrijven. De ontziltingsinstallatie in Oostende is een antwoord op de beperkte hoeveelheid grondwater aan onze kust. Omdat de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen een grote uitdaging blijft, is het verdubbelen van de productiecapaciteit in Oostende goed nieuws”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier