Dries Van der Veken wordt nieuwe postoverste bij Oostendse brandweer

Dries Van der Veken. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Tijdens de overgang van vrijdag 31 juli naar zaterdag 1 augustus vindt er een speciale aflossing van de wacht plaats bij de brandweerpost van Oostende. Kapitein Dries Van der Veken (38) vervangt er vanaf dan kapitein Michael Gonzales (48) als postoverste: “Na enkele jaren vol inspanningen was het tijd om een stapje hogerop te zetten.”

Het brandweerkorps van Oostende maakt deel uit van Hulpverleningszone 1. Zone 1 heeft drie grote korpsen: Brugge, Knokke-Heist en Oostende. Zone 1 is na Antwerpen ook de grootste hulpverleningszone van ons land. Tot en met vrijdag zwaait Michael Gonzales nog de plak in de Velodroomstraat, vanaf zaterdag neemt Dries Van der Veken het van hem over. “Mijn collega van Knokke gaat met pensioen en aangezien ik zelf in Knokke woon, kwam het mij om familiale redenen ook beter uit”, vertelt kapitein Gonzales. “Ik heb er een goede tijd beleefd en het is dan ook met pijn in het hart dat ik uit Oostende vertrek. Een post als Oostende runnen en een grote directiefunctie bij risicobeheersing beheren is niet evident. Ik zal in Knokke dan ook wat meer ademruimte krijgen.”

Eerste stappen in Gent

De nieuwe postoverste kapitein Dries Van der Veken is al langer actief bij de Oostendse brandweer. “Kapitein Gonzales verdient zeker alle lof voor zijn werk bij brandweerpost Oostende”, neemt Dries Van der Veken over. “We hebben vaak de afwisseling van de wacht gedaan in Oostende. Maar nog nooit kregen we een aflossing van de wacht als deze uiteraard. We gaan Michael sowieso missen in ons korps.” Dries Van der Veken zette zijn eerste stappen bij de brandweer bij het korps van Gent. “In 2010 kwam ik er binnen om dan in januari 2014 de overstap te maken als onderluitenant naar brandweerpost Oostende. Het is niet zo dat het altijd mijn grote jongensdroom geweest is om brandweerman te worden. Als kleine jongen liep ik niet rond in brandweerkostuum. Mijn kinderen doen dat tegenwoordig wel”, lacht Dries.

“Ik ben van opleiding licentiaat bewegingswetenschappen, wat helemaal niets met de brandweer te maken heeft. Ik ben er eerder ingerold. Ik maakte kennis met de brandweer omdat ik enkele jaren bij de Federale Politie heb gewerkt, achter de schermen weliswaar. Ik kwam er echter in contact met verschillende hulpdiensten, waaronder de brandweer. Zo is die liefde gegroeid. Ik nam inlichtingen, deed mijn ingangsexamen en een jaar later kreeg ik een brief dat er plaats was voor mij. En dan nog heb ik lang getwijfeld, want ik zat niet slecht bij de Federale Politie. Maar het avontuur gaf voor mij de doorslag. Het leuke aan de brandweer is het levenslang kunnen leren. Welke werkgever kan dat aanbieden aan zijn personeel?”

Inlevingsvermogen

De keuze om postoverste te worden, lag voor Dries dan wel weer voor de hand. “Na enkele jaren van heel wat inspanningen voor de zone, vond ik dat het tijd was om een stapje hogerop te zetten. Ik ben ook diensthoofd training, vorming en opleiding en voorzie eigenlijk onze manschappen van de nodige opleidingen”, vervolgt de nieuwe postoverste.

Het leuke aan de brandweer is het levenslang leren. Welke werkgever kan dat aanbieden?

“Over welke eigenschappen een goede brandweerman moet beschikken? Ik denk dat een brandweerman in de eerste plaats heel creatief moet zijn. Veel interventies zijn niet in hokjes te stoppen. Je kan niet zomaar door het grote handboek bladeren. We anticiperen daar wel op door standaard operatieprocedures te maken. Dat zijn eigenlijk procedures die ons helpen om bepaalde interventies tot een goed einde te brengen. Soms moet je daar kunnen van afwijken en dan is die creativiteit erg belangrijk. Verder spelen ook inlevingsvermogen, doorzettingsvermogen en fysieke paraatheid een grote rol. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen om het beroep graag en goed te kunnen doen.”

Divers landschap

Het korps van Oostende bestaat sinds 2017 niet alleen meer uit beroepsbrandweermannen, maar ook uit vrijwilligers. “Oostende heeft momenteel 45 vrijwillige brandweermannen. In totaal telt het korps 120 mensen, administratief personeel inbegrepen. Vrijwilligers krijgen exact dezelfde opleiding als de beroepsmensen. Ze zijn dus evenwaardige brandweermannen. Na de brandweerhervorming heeft Oostende een zeer grote stap vooruit gemaakt wat betreft modern adequaat materiaal.

Michael Gonzales.
Michael Gonzales.© JRO

Oostende heeft bovendien een zeer divers landschap, met een luchthaven en een zeehaven. Hoogbouw is ook een zeer grote bezorgdheid voor de brandweer en die komt er meer en meer in Oostende. Als brandweer moeten we daarop anticiperen. Er zijn niet veel branden waar het korps uit Oostende geen raad mee weet, maar dat zal ook bij de omliggende korpsen niet anders zijn”, besluit Dries.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier