Dries Gilliaert stelt derde boek voor: “Schrijven houdt me overeind”

Dries Gilliaert schonk het eerste exemplaar van zijn boek 'Het Kind van de Storm' aan zijn ouders Lucrèce Mylle en Marc Gilliaert. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

‘Het Kind van de Storm’ is het derde boek van Dries Gilliaert. Hij voelt zich in zijn sas tussen letters en woorden en is ook zelf een echte boekenwurm. Dries heeft autisme, maar dat houdt hem niet tegen om met woorden te toveren. Integendeel, het haalt het beste in hem naar boven.

Dries Gilliaert (29) is de zoon van Marc en Lucrèce Mylle en de broer van Pieter en Brecht. Hij studeerde kantoor en werkt in de Oesterbank waar hij voornamelijk stukken voor Daikin helpt maken. Als kind al was Dries er altijd als de kippen bij om op familiefeestjes tekstjes voor te dragen. Ook op school liet hij graag de woorden vloeien. Enkele jaren geleden bracht Dries, toch wel tot de verbazing van velen, zijn eerste boek uit: ‘De Tragiek der Schreeuw’, dat al vlug met ‘Het Autistenolifantje’ een vervolg kreeg.

Aan boeken snuffelen

Zaterdag 16 november was voor Dries Gilliaert een nieuwe hoogdag met de voorstelling van zijn derde boek, ‘Het Kind van de Storm’, in zaal Gysseling van de bibliotheek. Zijn nieuwe uitgeverij, Ambilicious, had niets dan lof over de samenwerking met de auteur. “Dries tovert met woorden. In elke pagina voel je het ritme van de zee, van de storm”, aldus de uitgever.

‘Het Kind van de Storm’ is een psychologische familietragedie, een verhaal over ongekroonde koningskinderen die opgroeien in fijngevoeligheid en vol vragen zitten. Je gaat mee in het verhaal van kinderlijke onschuld en anders-zijn, allemaal in een sprookjesjas.

Dries tovert met woorden, in elke pagina voel je het ritme van de zee – Uitgever Ambilicious

“Achter elk boek zit een verhaal, zoals ook bij iedere mens”, zegt Dries Gilliaert die zich ook thuis omringd wil zien met boeken. “Ik kan heel lang met een boek in de hand blijven staan. Dan bekijk ik de kaft en snuffel ik eraan voor het te lezen. Via mijn eigen boeken probeer ik overeind te blijven, mijn fantasiewereld tot uiting te laten komen en te zoeken wie ik ben.”

Intussen heeft de auteur al inspiratie voor een volgende boek. “Schrijven doe ik nog met pen en papier. Eens het boek af is, zet ik het op de laptop. En schrijven doe ik liefst buiten, in de natuur”, vertelt Dries. “Last van geluiden rondom mij heb ik dan helemaal niet. Integendeel, ze inspireren me.”

Ook actief op de planken

Letters en woorden spelen een heel grote rol in het leven van Dries, hij leeft er het liefst tussen. Hij is zelf al een grote lezer, want van de Boekenbeurs komt hij iedere keer met een stapel terug. Hij laat ook graag zijn toehoorders genieten van zijn eigen woordkunst. Voordragen, zoals recent nog tijdens Reveil, kan hij als de beste. En een tiental jaar geleden kwam toneelspelen ook op zijn pad. Hij kreeg al enkele rollen – niet van de gemakkelijkste – bij Kaproenken en speelde ook al bij Nut en Vermaak Oostende.

“Als ik het script van een rol krijg, word ik er snel aan verslaafd”, lacht Dries. “Ik memoriseer dan alles en zeg het luidop.” En op de scène kruipt hij helemaal in zijn rol, zonder over een woord te struikelen. “Dan ben ik het personage.”

Door zijn eigen ervaring met autisme gaf Dries Gilliaert al lezingen. Wie ermee geconfronteerd wordt, snapt dan beter wat dit met een mens kan doen. “Daarom ben ik ook vrijwilliger bij de Vlaamse Vereniging voor Autisme”, aldus nog deze woordenkunstenaar.

Benieuwd naar de jongste pennenvruchten van Dries Gilliaert? Je kan ‘Het Kind van de Storm’ bestellen via dries.gilliaert@gmail.com of 059 26 53 05.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier