Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

Robin Van Kerschaver (midden) stond in voor de uittekening van de routes en zorgde samen met vrijwilligers Noël De Rycke, Guido Willemarck en Marnix De Grande voor de bordjes. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.

Maldegem is een mooie, groene gemeente met heel wat gezellige horecagelegenheden en een rijke geschiedenis. “Stuk voor stuk troeven, die we nog meer willen uitspelen”, zegt schepen van Toerisme Annelies Lammertyn (CD&V). “Dat is ook de reden waarom we een toeristisch ambtenaar hebben aangesteld en gestart zijn met een participatietraject om de behoeften van onze gemeenschap in kaart te brengen. Daarnaast hebben we het toeristisch platform nieuw leven ingeblazen en op onze gemeentelijke website een speciale ‘Visit’-pagina gelanceerd.”

30.000 overnachtingen

“Wat opvalt is dat onze gemeente op het vlak van toerisme de afgelopen jaren een opmerkelijke groei heeft doorgemaakt. Zo zijn er op jaarbasis verspreid over 31 accommodaties maar liefst 30.000 overnachtingen. Veel toeristen vinden jaarlijks de weg naar Maldegem, waar ze te voet of per fiets kunnen genieten van rust en prachtige natuur. Onze logieshouders gaven aan dat er nood was aan uitgestippelde fietsroutes. Om toeristen een zo goed mogelijke fietsbeleving aan te bieden, kozen we bewust voor uitgestippelde, bewegwijzerde routes”, klinkt het.

“Elke fietsroute vertelt fietsers iets over de geschiedenis van Maldegem”, vult Robin Van Kerschaver aan. “Zo voert de Switchback-route fietsers onder meer langs het eerste vliegveld van Maldegem, het Canadees-Poolse oorlogsmuseum en het Canadian War Cemetery. Zowel in het museum als op de begraafplaats komen fietsers meer te weten over Operatie Switchback, de bevrijding van de Schelde.”

Molens

De George Reid & Pieter Bladelin-route loopt dan weer langs de crashsite van George Reid in het landelijke Vossenhol en de historische Bladelin-site in Middelburg. “De derde route, Airfield B65, brengt fietsers onder meer naar de Vossenholse meersen, de Burkelse bossen en de Kleitse parochie met de Cuelenaersmolen en de verhalen van de verdwenen Caeckaert’s molen. Trage wegen nemen fietsers mee langs de voormalige rozenvelden van De Coninck-Dervaes, de Kampel en het historische oorlogsvliegveld”, besluit bezieler Robin Van Kerschaver.

Info:www.maldegem.be/fietsroutes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier