Drie nieuwe bestuursleden voor de Houtlandse jeugdorkesten

De drie nieuwe bestuursleden poseren 'coronaproof' in repetitieruimte 't Centrum: van links naar rechts Willem Beel, Birte Feys en Tess Denys. © JS
Johan Sabbe

Sinds half augustus zijn de twee jeugdorkesten van de koepel De Jongelingskring weer met hun repetities gestart: enerzijds de jongsten, de Houtlandse Benjamins met als dirigent Jasmien Vandewalle, en anderzijds de meer gevorderden, het Houtlands Jeugdorkest met als dirigent Tom Hondeghem. Samen vormen ze de Houtlandse Jeugd met een bestuur dat losstaat van het grote Houtlands Harmonieorkest.

“Het jeugdbestuur werd zopas versterkt met drie enthousiaste nieuwe krachten”, zegt spreekbuis Emma Snauwaert. “Dat zijn Willem Beel, Birte Feys en Tess Denys. Zij vervangen Joppe Feys en Tim Deparck, die na jaren van grote inzet een punt hebben gezet achter hun bestuursfunctie.”

Het Houtlands Jeugdensemble is al aan zijn 15de werkjaar toe, een jubileumjaar. Het jeugdorkest ging op 30 september 2005 van start. Het doel is hetzelfde gebleven: jonge muzikanten vorderingen laten maken in de wereld van de orkestmuziek. Aanvankelijk gebeurde dat onder de deskundige leiding van Tineke Devoghel. Later nam Valerie Vereecke het dirigeerstokje over en nu staat Tom Hondeghem aan het roer. Van de startbezetting van 15 jaar geleden speelt niemand meer in het orkest mee. Wel behoren twee pioniers nog tot het jeugdbestuur: An Canniere en Karel Vandamme.

Elke stoel een nummer

Om de repetities van de jeugdorkesten coronaproof te laten verlopen, heeft het bestuur een heel scenario uitgewerkt. “We hebben de stoelen in onze repetitieruimte ‘t Centrum uit elkaar gezet en een nummer gegeven”, licht Emma Snauwaert toe. “Bij het binnenkomen van de zaal krijgt elke muzikant een nummer en dus een specifieke stoel toegewezen. Er is heel wat werk verricht om ervoor te zorgen dat de repetities zo veilig mogelijk kunnen verlopen. En toch houden we het sowieso leuk, want musiceren moet een feest blijven. We hopen dit jaar een resem nieuwe muzikanten te mogen verwelkomen. De leerlingen van de Kunstacademie kunnen hun optie Samenspel trouwens invullen door bij het Houtlands Jeugdensemble of de Houtlandse Benjamins te komen spelen.” (JS)

Info: www.jongelingskring.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier