Drie mensen met een beperking of een maatschappelijke kwetsbaarheid helpen via vzw Oranje in school De Klimtoren

Drie mensen mensen met een beperking of een maatschappelijke kwetsbaarheid helpen via vzw Oranje in school De Klimtoren. © Coghe
Redactie KW

“Ik kijk uit naar elke woensdag. Ik kom hier heel graag”, zegt Céline. Ze is een van de drie mensen met een beperking of een maatschappelijke kwetsbaarheid die via de vzw Oranje elke week op woensdagvoormiddag een handje komen toesteken in basisschool De Klimtoren. “Iedereen ervaart dit als heel positief”, zegt directeur Rebekka Buyse.

“We gaan met de hulpvraag van onze mensen altijd op zoek naar een passende tijdsbesteding, waarbij we gelijkwaardigheid, lokaliteit, netwerkuitbreiding en talentontwikkeling heel belangrijk vinden”, vertelt Pauline Staals, begeleider bij vzw Oranje, regio Zedelgem. “Omdat steeds meer mensen uit Jabbeke zich melden, zochten we nieuwe samenwerkingspartners in de gemeente. Zo zijn we terechtgekomen bij De Klimtoren.”

“Toen ik eind vorig schooljaar gecontacteerd werd door Pauline, vond ik het een schitterend idee om deze drie mensen kansen te bieden om zich hier verder te ontplooien”, zegt directeur Rebekka Buyse. “Hun aanwezigheid stemt volledig overeen met wat we op school nastreven: iedereen kansen geven, succes laten ervaren en ontwikkelen volgens eigen talenten en op eigen tempo. We zijn nu ruim zes maanden verder en ik durf gerust stellen dat de samenwerking door iedereen als heel positief wordt ervaren.”

Samen spelen

Céline (26) is een van de drie mensen die wekelijks samen met begeleider Pauline naar De Klimtoren komen. Alhoewel ze niet echt spraakzaam is, was vrij snel duidelijk dat ze het liefst in de nabijheid van kleuters is. “Ik kijk uit naar elke woensdag. Ik kom hier heel graag”, vertelt ze schuchter. “Céline maakt ondertussen deel uit van de klasgroep”, vult juf Sofie van de tweede kleuterklas aan. “Mijn kleuters zien haar heel graag en spelen heel veel met Céline. Zonder woorden begrijpen ze elkaar. Op de speelplaats wandelen de kinderen hand in hand met Céline. Ook haar verjaardag hebben we samen gevierd. Aan haar ogen zie ik duidelijk hoe fijn ze het vindt om bij de kleuters te zijn.”

“Het is overduidelijk dat het initiatief voor iedereen een verrijking is. Ik zou deze drie mensen al missen, mochten ze op woensdag niet langskomen”, glimlacht directeur Rebekka.

Leerkracht coachen

“Ook Trees (51) heeft haar draai gevonden tussen de kinderen. Ze babbelt heel graag met hen en helpt in verschillende klassen met opruimen en andere kleine klusjes. Als begeleider hou ik me op de achtergrond en coach ik indien nodig de leerkrachten. Deze samenwerking is echt een groot succes”, besluit Pauline Staals. (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier