DOVO moet twintig niet-ontplofte obussen uit de Brugse Ringvaart ruimen

De Kazernevest nabij de Kruispoort in Brugge. Er zouden daar twintig obussen uit de twee wereldoorlogen liggen. © Belga
Stefan Vankerkhoven

Op dinsdag 14 mei tussen 9 en 13 uur vindt er een bergingsoperatie van obussen plaats in de Ringvaart ter hoogte van de Kazernevest in Brugge. De operatie wordt uitgevoerd door DOVO in samenwerking met de hulpdiensten. Bij toeval ontdekte de brandweer onlangs obussen uit de twee wereldoorlogen in het water.

“Tijdens de bergingsoperatie geldt er een veiligheids- en werkperimeter van 100 meter. Evacuatie van de omwonenden tijdens deze operatie is niet nodig”, meldt Lien Depoorter, woordvoerder van Politie Brugge. “De buurtbewoners worden wel aangeraden zoveel mogelijk de voorkant (kant Ringvaart) van de woning te mijden en achteraan te verblijven (kant centrum).

Omleiding

Indien mogelijk moeten de omwonenden ook de woning via de achterkant verlaten tijdens de duur van de bergingsoperatie. Ook wandel-, fiets- en autoverkeer wordt er die dag omgeleid. Er geldt dan ook een parkeerverbod in de Kazernevest van huisnummers 26 tot en met 41 en dat van 9 tot 13 uur De betrokken bewoners werden reeds ingelicht via een bewonersbrief.

“De obussen dateren uit de beide wereldoorlogen en werden op 26 april per toeval ontdekt door de brandweer bij een duikoperatie in de Ringvaart”, legt Lien Depoorter uit. “Toen werden er twee obussen opgevist. Wellicht liggen er nog twintig obussen op de bodem. Het gaat om niet-afgevuurde exemplaren wat het risico enigszins beperkt.”

Hele voormiddag

De operatie duurt wellicht de hele voormiddag. Blijkt de operatie toch groter of moeilijker dan ingeschat, dan zal een tweede moment worden ingepland op 16 mei. In dat geval zullen de omwonenden opnieuw ingelicht worden.

Bewoners die nog vragen hebben, kunnen terecht op 050 44 80 83 of via noodplanning@brugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier