Dominique (64) ziet fietstocht van twee weken in Bangladesh in het water vallen door… val met fiets

Door de zware valpartij van Dominique neemt zijn vrouw Marijke noodgedwongen alleen deel aan ‘Expeditie Banglabike’. © SV
Redactie KW

Twee weken lang zouden Dominique Coopman (64) en zijn vrouw Marijke Vandenberghe (62) Bangladesh doorkruisen voor het goede doel. Niet alleen, maar samen met veertien andere Vlamingen tijdens ‘Expeditie Banglabike’ van Okra en WSM. Maar Dominique moest afzeggen. Hij kwam twee weken geleden lelijk ten val met de fiets, dus stapt Marijke zaterdag alleen op het vliegtuig. “We hebben er allebei een heel dubbel gevoel bij.”

Dominique kwam op zaterdagavond 13 januari erg ongelukkig ten val tijdens een fietsritje en brak zijn heup. Het eerste wat hij vroeg aan de dokter, was of hij zou kunnen vertrekken naar Bangladesh. “Was het een rustige vakantie in pakweg Spanje geweest, dan had ik de zegen van de dokter, maar twee weken rondfietsen in Bangladesh met een nieuwe heup? Dat mocht ik wel vergeten”, vertelt hij. “Op 15 januari ging ik onder het mes en kreeg ik een volledige heupprothese. De revalidatie zal een drietal maanden duren. Natuurlijk was het vloeken, maar anderzijds kan je niet anders dan je lot aanvaarden. Het is erg jammer dat ik niet mee kan, maar er zijn ergere dingen in het leven.”

Fervente fietsers

Het Pittemse koppel kreeg in september de vraag van Okra of ze mee wilden naar Bangladesh. “De meeste mensen die mee gaan komen uit Antwerpen, al waren er ook al enkele Oost-Vlamingen ingeschreven. Via via (Dominique werkte voor zijn pensioen als journalist, onder meer voor het magazine van Okra – red.) kwam de vraag tot bij ons. We zouden het enige West-Vlaamse koppel zijn. We gaan echter vaak samen op fietsvakantie en veertig tot vijftig kilometer per dag fietsen is voor ons geen probleem. Dit was een kans die we absoluut niet konden laten liggen. Zeker omdat de reis ook een sociale dimensie heeft. We zouden tijdens de begeleide rondreis ook lokale generatiegenoten ontmoeten en helpen.”

Ruim 2.000 euro per persoon ingezameld

Om het GK, de zusterorganisatie van Okra in Bangladesh, te helpen bij de uitbouw van gezondheidszorg ter plaatse diende elke deelnemer vooraf 2.000 euro in te zamelen. “We deden een oproep via sociale media en gaven het project ook een plaatsje op driehonderd kerstkaartjes die we uitstuurden. De steun was enorm. Heel veel mensen hebben gestort en ons doel hebben we ruim overschreden. We zijn overigens niet de enigen. Zowat alle Banglabikers hebben meer ingezameld dan het doel. We hebben er even over nagedacht, maar omwille van het feit dat veel mensen ons nu al gesteund hebben, zal Marijke alleen vertrekken. Daar hebben we allebei gemengde gevoelens over, maar ik ben erg blij dat ze mee gaat. Ik ga van thuis uit contact houden met Marijke en een reisblog verzorgen, zodat iedereen de rondreis mee kan volgen. Ze zal als het ware mijn ogen en oren zijn ter plaatse, terwijl ik de pen vast hou.”

Dubbel gevoel

“Ik zit met een heel dubbel gevoel”, pikt Marijke in. “Zonder Dominique zal het niet hetzelfde zijn, maar ongetwijfeld wordt het een ervaring om niet meer te vergeten. Er staat onder andere een bezoek aan een kledingfabriek op het programma, terwijl we ook een woordje uitleg krijgen over een recent opgericht systeem van thuisverpleging. En we gaan ook een ‘elderly club’ bezoeken. Dat is een soort werking voor eenzame ouderen, die in de dorpen van Bangladesh opgezet werd. Jonge mensen heb je amper in de dorpen, omdat die allemaal naar de steden trekken. Na mijn studies verpleegkunde heb ik Congo bezocht, dus ik kan me iets voorstellen bij armoede, al weet ik niet goed wat te verwachten van Bangladesh. Het enige wat ik nu al zeker weet, is dat het contrast met de gezondheids- en ouderenzorg in België heel groot zal zijn.” (SV)

De reis van Banglabiker Marijke kan je volgen via banglabikemarijke.reislogger.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier