Dominiek Schrauwen draagt knappe cd Venusberg op aan zijn vader
Tijdens de opnames in de muziekstudio Room 13 in Gent is hij van de bovenste trede van een trap gedonderd, maar zelfs een bont en blauw lichaam en een dubbele polsbreuk konden Dominiek Schrauwen niet verhinderen om met zijn cd Venusberg een knap werkstuk af te leveren. Zopas overhandigde de Ruddervoordse aannemer in laurieren en groenzorg het schijfje met tien Nederlandstalige nummers aan de Roeselaarse actrice Machteld Ramoudt.
Machteld (68) geniet vooral bekendheid door legendarische tv-series zoals Het Pleintje en De Paradijsvogels en later haar rol in De Kotmadam . Dat Dominiek naar Roeselare reed om er haar bij het stadhuis zijn cd cadeau te doen, heeft te maken met het titelnummer. Dominieks vader Sylvain Schrauwen (overleden in 2000) en Machtelds vader Emiel Ramoudt (overleden in 1988) hebben in de Tweede Wereldoorlog samen het zware werkkamp Venusberg nabij de Duitse stad Dresden overleefd. In 1945, intussen al 75 jaar geleden, werden ze bevrijd.
Erfgoed Emiel Ramoudt gaf boek opnieuw uit
Emiel Ramoudt, ooit hoofdredacteur van onze krant, schreef in 1959 over zijn verblijf in het werkkamp de roman Venusberg. Die werd in 2010 heruitgegeven door de vzw Erfgoed Emiel Ramoudt, waarvan secretaris Raf Vanneste tijdens de overhandiging van Dominieks cd aanwezig was. Ook Raf mocht het plaatje in ontvangst nemen. “Mijn vader had over de ontberingen in het kamp een dagboek bijgehouden, waarop Emiel zich gebaseerd heeft voor zijn boek”, aldus Dominiek. “Met mijn cd, die voor alle duidelijkheid vooral over de liefde gaat en zeker niet alleen over Venusberg, is de cirkel rond. Ik ben blij dat het plaatje er is en zo goed onthaald wordt. De positieve recensies doen oprecht plezier.”
Dominiek (64) is getrouwd met Tine Crampe (62) en heeft twee dochters Lien (39) en Ina (37), die beiden meewerken in de bekende onderneming in groenzorg, waarvan hij zaakvoerder is. Dominiek is net zo trots op zijn dochters als op hun respectievelijke echtgenoten Pieter Jannes en Frederick Allegaert. En uiteraard op zijn vijf kleinkinderen: Victor (12), Arthur (10), Irene (8), Leon (7) en Oscar (6). Het familiebedrijf, onder meer bekend voor de laurierenteelt, bestaat al 130 jaar.
In de opnamestudio van de trap gedonderd
Dominiek heeft al zijn hele leven een voorliefde voor muziek. Ooit speelde hij als kind blokfluit tijdens een van de destijds razend populaire tv-uitzendingen van Nonkel Bob. Torhoutenaar Wim De Pauw leerde Dominiek pianospelen en eenmaal laatstgenoemde dat in de vingers had, begon hij in de jaren negentig Nederlandstalige liedjes te schrijven. Hij haalde er toen zelfs de finale van de Radio 2-wedstrijd Westtalent mee. In vervlogen jaren nodigde hij bekende artiesten zoals Johan Verminnen en Guido Belcanto voor concerten naar Ruddervoorde uit. Bij zijn bedrijf in de Sint-Elooisstraat heeft hij trouwens een knus zaaltje voor optredens.
“Mijn vader Sylvain Schrauwen zat in de oorlog samen met Emiel Ramoudt in het Duitse werkkamp Venusberg”
“In tijden van corona bleef onze zaak uitstekend draaien, maar in de weekends viel er plots minder te beleven”, vertelt Dominiek. “Bijgevolg ben ik nummers beginnen te schrijven en kreeg mijn cd op korte termijn gestalte. Hij is professioneel opgenomen in de Gentse studio Room 13 van producer-pianist Yves Meersschaert, een man aan wie ik veel te danken heb. Peter De Smedt behartigde het mixen, Sophie Speck zong de backing vocals en elf heel degelijke muzikanten, van strijkers tot gitaristen, speelden mijn plaat in. We hebben niets aan het toeval overgelaten. En toch liep het bijna mis, toen ik op een bepaald moment in mijn eentje een opname in de studio ging voorbereiden en stomweg van de trap donderde. Van de eerste tot de laatste trede! Een hoop blutsen en blauwe plekken en een dubbele polsbreuk waren mijn lot. Ik had dood kunnen zijn, maar heb blijkbaar een goede engelbewaarder.”
“Ik was er helemaal alleen. Gelukkig kon ik Yves Meersschaert verwittigen, die me naar het ziekenhuis heeft gebracht. De cd heeft me dus letterlijk bloed en zweet gekost. Geen tranen.” (lacht)
Een plaat met de liefde als rode draad
Naast het titelnummer Venusberg bevat de plaat nog negen Nederlandstalige nummers, waarvan in het dialect een ode aan Ruddervoorde. Dominiek heeft alle teksten en muziek zelf geschreven en ingezongen. Enkel de tekst van het liedje Ina is van de hand van broer Rik Schrauwen. De nummers zijn bijzonder gevarieerd qua stijl en inhoud, al is de liefde sowieso de rode draad.
“Ik draag deze cd op aan mijn vader”, zegt Dominiek. “Van oktober 1944 tot juni 1945 verrichtte hij in mensonterende omstandigheden arbeid in het Duitse werkkamp. En hij bouwde mee ons familiebedrijf uit. Chapeau!”
Dominiek is als lid van de Torhoutse club Road Runners een gepassioneerde langeafstandsloper geweest, met veel marathons, maar na zijn nieuwe heup is hij nu vooral op de loopband actief. Straks wordt hij 65 en wacht hem een nieuwe uitdaging: optreden. Want met zo’n knappe cd kunnen de concerten niet uitblijven.
Venusberg (15 euro) is te koop via tine.crampe@skynet.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier