Doek valt over eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouweprocessie in Leffinge

De Onze-Lieve-Vrouweprocessie zal niet langer door de straten van Leffinge trekken. © LC
Redactie KW

De eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouweprocessie zal dit jaar niet door de straten van Leffinge trekken. “Het wordt elk jaar moeilijker om figuranten te vinden. Het is spijtig, maar het lukt niet meer”, zegt Ingrid Lava, sinds 2008 voorzitter van de werkgroep achter de processie.

Er was voor het eerst sprake van de processie in de twaalfde eeuw. Priesters droegen toen relikwieën mee van allerlei heiligen. De eerste vermelding over de verering van Maria dateert uit 1651. Van toen af aan trok er regelmatig een processie door de straten van Leffinge. In 1966 werd de traditie stopgezet, maar naar aanleiding van de feestelijkheden rond 1000 jaar Leffinge in 1988 werd weer aangeknoopt met deze traditie. Sindsdien werd op 15 augustus ieder jaar een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw georganiseerd.

Mirakel

In meer dan 20 taferelen werd het leven en de verering van Maria uitgebeeld door vooral inwoners en kinderen van Leffinge. Enkele jaren geleden werd nog een nieuw item aan de processie toegevoegd met ‘Het mirakel van Leffinge’. Het tafereel beschreef de bedevaart van een blind meisje uit Leffinge dat in de vijftiende eeuw met haar ouders naar Onze-Lieve-Vrouw Ter Potterie in Brugge trok om er te bidden. Tijdens haar gebed zou het meisje haar zicht teruggekregen hebben.

In Leffinge werden ter gelegenheid van de processie beelden van Maria aan de vensterramen geplaatst. Wat er zal gebeuren met de kledij die veelal in eigen beheer en door eigen mensen werd gemaakt, is nog niet bekend. “Wij zijn bereid om andere projecten hiermee te ondersteunen. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om alle medewerkers en vrijwilligers en de gemeente Middelkerke te bedanken voor hun steun”, zegt Ingrid Lava.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier