“Dit wordt een aanslag op lichaam én geest”: Daan, Wouter en Wies uit Pittem lopen Marathon des Sables in Marokko
Volgend jaar begin april wordt in Marokko de Marathon des Sables gelopen. Pittemnaren Daan Braeckevelt, Wouter Lafaut en Wies Vanden Berghe zijn zich momenteel aan het voorbereiden voor hun deelname aan dit grote avontuur, dat zowel fysiek als mentaal het uiterste van hen zal eisen.
“De aanzet voor onze deelname loopt wat Daan en mij betreft eigenlijk gelijk”, steekt Wies Vanden Berghe (37) van wal, die je misschien nog kent van Klopjacht op Play4. “Sinds een kleine twee jaar lopen we regelmatig samen en het was tijdens een van die looptochtjes dat Daan vertelde dat hij het idee had om eens de Marathon des Sables te lopen. Ikzelf speel al enkele jaren met dat idee en heb zelfs thuis een potje staan met het opschrift ‘Marathon des Sables’ erop, waarin ik kleingeld steek. We besloten dan maar om ons idee tot uitvoering te brengen en dus zakken we volgend jaar van vrijdag 4 tot maandag 14 april af naar Marokko.”
“Ik loop al enkele jaren marathons en wou als hoogtepunt en ultieme uitdaging eens de Marathon des Sables afwerken”, gaat Wouter Lafaut (32) voort.
“Als extra stimulans heb ik nog twee weddenschappen met mijn broers. Wanneer ik binnen de eerste twintig eindig trakteert de ene mij op een diner in een sterrenrestaurant en de andere met een pallet bier”, vervolgt hij lachend.
“Het is echt niet niks wat ons wacht”, vervolgt Daan Braeckevelt (34).
Extreem
“Voor wie de Marathon des Sables niet kent, deze wordt gelopen in de woestijn van Marokko en het is de bedoeling dat we op zeven dagen tijd, verdeeld over verschillende etappes, 250 kilometer lopen. Daarbij komt nog dat we volledig zelfvoorzienend moeten zijn. Dat betekent dat we een rugzak met eten voor zeven dagen, kleren, een slaapmatje en slaapzak en alles wat we denken nodig te hebben, tijdens het lopen moeten meedragen. De organisatie stelt enkel water en ‘s avonds op de bivakplaatsen een open tent voor acht personen ter beschikking. Aangezien we in de woestijn lopen bestaat de ondergrond enkel uit zand, wat het fysiek een stuk zwaarder maakt. Voeg daarbij nog temperaturen van 30 tot 40 graden overdag en 10 tot 15 graden ’s nachts, samen met een extreme luchtvochtigheid en het plaatje van de uitdaging is compleet. Het zijn echt wel extreme omstandigheden. Het zal dus niet alleen een enorme aanslag zijn op ons lichaam, maar ook zeker een grote mentale uitdaging om, ondanks de uitputting, toch nog voort te blijven gaan. Tijdens de tocht is het niet de bedoeling om samen te lopen, want het is belangrijk om absoluut je eigen tempo te lopen en zeer goed te doseren.”
“De ondergrond bestaat enkel uit zand, wat het fysiek nog een stuk zwaarder maakt”
“Het spreekt voor zich dat een dergelijk avontuur een lange en degelijke voorbereiding vraagt, dus we zijn nu al volop bezig”, gaat Wies voort. “We hebben alle drie een coach die ons begeleidt en trainingsschema’s opstelt. Op dit moment zijn we vooral bezig met alsmaar grotere afstanden lopen en af en toe aan wedstrijden deel te nemen. Zo hebben Daan en ik al een marathon gelopen en twee trailwedstrijden van 50 en 70 kilometer, waarvan een in de Vogezen met 2.400 hoogtemeters. Wouter loopt dit najaar ook een trailrun van 85 kilometer. We lopen ook met een vest met gewichten in, die de rugzak moet simuleren en gaan, om de ondergrond na te bootsen, op het strand lopen. Om te wennen aan de extreme temperatuur en vochtigheid kruipen we na het lopen in de sauna of in een zeer warm bad.”
Speciale voeding
“Ook onze voeding vraagt heel wat voorbereiding”, vervolgt Wouter. “Om gewicht te besparen moeten we ons tijdens de tocht beperken tot gevriesdroogde voeding, waaraan heet water toegevoegd zal moeten worden (dat we op een geïmproviseerd vuurtje zullen moeten proberen te koken). We moeten de komende tijd uittesten welke soorten we het beste verteren en welke niet voor maagproblemen en toch voor de broodnodige calorieën zorgen. We moeten immers om en bij de 3.000 calorieën per dag proberen binnen te krijgen. We proberen zoveel mogelijk informatie te vergaren op fora of Facebookgroepen over de marathon, we willen voorts gaan praten met mensen die het al gedaan hebben en gaan in Nederland eens naar een winkel die gespecialiseerd is in de Marathon des Sables. Ten slotte gaan we nog een korte opleiding volgen in het verzorgen van blaren en kapotgelopen voeten. Gelukkig staan onze vrouwen en kinderen volledig achter ons, want zonder hun steun en ook wel opofferingen is een dergelijke uitdaging totaal ondenkbaar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier