“Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project van de legislatuur

Vrijdagavond werd het nieuw Vrije Tijdscentrum Zomerloos officeel geopend. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Met een driedaagse opendeur zette het nieuwe vrijetijdscentrum Zomerloos de deuren wagenwijd open voor het brede publiek. Voor het stadsbestuur is dit in veel opzichten het grootste project van deze legislatuur. “Dit centrum is wat Gistel nodig had”, klinkt het uit verschillende hoeken.

Radio Guga, dj Gunther D, komiek Arnout Van den Bossche en een grote familiedag met onder meer de Ketnetband. Nee, het volledig vernieuwde vrijetijdscentrum heeft de start niet gemist. Vele honderden Gistelnaars kwamen hun licht opsteken in wat toch het grootste stadsproject van de voorbije jaren is. Want het oude en verlieslatende zwembad, dat 50 jaar oud was, ging halverwege 2022 tegen de vlakte. In de plaats verrees nu een modern vrijetijdscentrum met lichtrijke foyer en bar, multifunctionele en opdeelbare gemeenschapsruimte, vrijetijdsbalie, vergaderzalen, en leslokalen en repetitieruimte voor het conservatorium.

Eerder al in juni ging het aanpalende en interactieve toerismekantoor van Visit Gistel open – ook dat maakt deel uit van het totaalproject. Totale kostenplaatje: 7 miljoen euro, alle werken samen. “Dit project is een mijlpaal voor Gistel”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “Dit prachtige gebouw geeft het startschot voor een stad met extra beleving. Cultuur en ontmoeting staan centraal.”

Modern

Defreyne blikte nog kort even terug op de afbraak van het zwembad. “Na een onafhankelijk onderzoek bleek het niet mogelijk om met de buurgemeenten een nieuw zwembad te zetten. Dan mogen we niet onze kop in het zand steken en een moeilijke, maar moedige beslissing nemen in het belang van de inwoners. Het resultaat is een modern staaltje architectuur voor alle leeftijden.”

“Dit prachtige gebouw geeft het startschot voor een stad met extra beleving”

Het vrijetijdscentrum is nog niet helemaal af. Zo moeten er nog maatwerken gebeuren, zoals het plaatsen van deuren. Bezoekers aan toekomstige evenementen moeten nog anderhalve maand de tijdelijke ingang in de Zomerloosstraat gebruiken. Op zondag 13 oktober – er wordt gefluisterd dat er dan gemeenteraadsverkiezingen zijn – gaat de nieuwe hoofdingang écht open. “Tussen nu en midden oktober is er nog tijd om de laatste werken uit te voeren, en krijgen onze medewerkers de tijd om het gebouw en technieken te leren kennen.”

Noodzaak

Voorzitter van de cultuurraad Filip Debaillie is in z’n nopjes. “Eindelijk. Dit gebouw is wat Gistel nodig heeft, we wachten er al heel lang op. Met zo’n infrastructuur zet je de stad cultureel en toeristisch op de kaart. De gemeenschapszaal kan 300 personen aan. (knipoogt) Dan kan je al eens iets organiseren, hé.”

Ook bij Margot Gevaert, lid van de jeugdraad, klinken positieve geluiden. “Vlak naast Zomerloos liggen voetbalvelden, de nieuwe recreatiezone en jeugdsite Torp, en eraan grenzend is er de grote evenementenhal en sportzaal. Dit alles zorgt ervoor dat de omgeving een echt verzamelpunt wordt. Als er dus iets te doen is, zal het in deze omgeving zijn. Ja, ook wij met de jeugdraad – en ik ben ook lid van de KSA – kunnen in de polyvalente zaal terecht. Bovendien zijn er ook verkeersveilige ingrepen gebeurd in de buurt. Ja, het is jammer dat het zwembad is verdwenen, maar het bad had echt wel wat manco’s.”

Jeugdhuis

Een speciale vermelding is er voor jeugdhuis Uzuz. Dat heeft in het gebouw een eigen lokaal, dat via de Zomerloosstraat bereikbaar is. “Het jeugdhuis heeft veel tegenslagen gekend: een schuldenlast uit het verleden, diende wegens stabiliteitsproblemen het pand in de Brugsebaan te verlaten, en de coronacrisis”, zegt gewezen voorzitter Piotr Markey (2020-2023), die Uzuz mee terug op het rechte pad kreeg.

“Als tussenoplossing was er een pop-up, maar een jeugdhuis heeft een jaarwerking nodig.” Stani Vincke, nu actief bij Uzuz, beaamt: “In oktober nemen we intrek in ons lokaal. Het ziet er allemaal erg mooi uit. Een jeugdhuis is voor een stad als Gistel super belangrijk. Zo dagen er toch steeds zo’n dertig jongeren op. We willen nu een concertwerking opstarten en jonge muzikanten een podium bieden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier