Dit heeft het Overlegcomité beslist: winkels weer open, geen familiefeest op Kerstmis
Niet-essentiële winkels mogen op dinsdag 1 december opnieuw openen, zij het onder strikte voorwaarden. En de feestdagen zullen we in België in beperkte familiekring moeten vieren. Dat zijn de twee meest in het oog springende aankondigingen na het Overlegcomité van vrijdag. Voor echte versoepelingen is het vandaag te vroeg, die zullen ten vroegste vanaf halfweg januari mogelijk zijn. “We mogen nu niet alles wat we de voorbije vier weken hebben opgebouwd, te grabbel gooien”, stelde premier Alexander De Croo duidelijk.
Hoewel de besmettings, ziekenhuis- en sterftecijfers stapje per stapje de goede kant opgaan, blijft de coronadruk op ons land ontzettend hoog. Dat benadrukte ook premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag op de persconferentie na het Overlegcomité. Daarin zetelen naast de federale topministers ook vertegenwoordigers van de deelstaten.
“De situatie is beter dan vier weken geleden. We zijn erin geslaagd de curve om te keren en een bijzonder dramatische situatie te vermijden. Het komt er nu op aan vol te houden, om de inspanningen van de voorbije weken voort te zetten. Om wat we hebben opgebouwd, niet in gevaar te brengen”, duidt de premier het kader waarin de beslissingen werden genomen.
“De situatie blijft nog steeds bijzonder gevaarlijk. Mochten we nu onvoorzichtig zijn, dan zetten we alle inspanningen op het spel. Net daarom blijven we nog altijd heel voorzichtig. Om de veiligheid van ons allemaal op de eerste plaats te zetten”, aldus de premier nog. “Dit gaat niet om wat we doen tussen nu en het einde van het jaar, wel om de komende wintermaanden. Ons gemeenschappelijk doel moet zijn om de cijfers te blijven doen dalen en ze daarna laag te houden. Dat moment zal pas midden januari vallen, pas dan kunnen we het geweer van schouder veranderen en echte versoepelingen mogelijk maken. Lossen we te vroeg, dan schieten de cijfers opnieuw de hoogte in. En dan komt er een derde golf, nog moeilijker, nog hoger dan de tweede. Een derde golf kunnen we in onze zorg niet aan.”
Op dat Overlegcomité lagen twee belangrijke vraagstukken op tafel: welke winkels en sectoren kunnen op korte termijn opnieuw de deuren openen en hoe zullen we in Belgen Kerstmis en Nieuwjaar kunnen vieren? Op beide vragen kwam vrijdagavond een antwoord.
De beslissingen in een notendop h2>
– Alle niet-essentiële winkels mogen op dinsdag 1 december weer openen, zij het onder voorwaarden. Je moet alleen winkelen en dat voor maximaal 30 minuten. Er zijn ook maatregelen om de drukte in de winkelstraten tegen te gaan. Funshopping zit er dus niet in. p>
– Zwembaden en musea mogen openen op 1 december. Op andere sectoren – contactberoepen, horeca, bioscoop, cultuurhuizen – is het nog wachten. p>
– Kerst en Nieuwjaar vieren doen we dit jaar in beperkte familiekring. Gezinnen mogen één knuffelcontact uitnodigen, voor alleenstaanden is een versoepeling voorzien. Zij mogen hun twee knuffelcontacten op hetzelfde moment ontvangen. p>
– Een uitzondering op de nachtklok – vanaf middernacht – komt er niet. Wel vaardigt de regering een vuurwerkverbod uit. p>
– Niet-essentiële reizen worden opnieuw ten zeerste afgeraden. Er zullen ook controles zijn op het Passenger Locator Form en het volgen van de quarantaineregels bij terugkeer uit rode zones. p>
Winkels, zwembaden en musea weer open
Alle niet-essentiële winkels die de voorbije vier weken verplicht gesloten waren, kunnen vanaf dinsdag 1 december opnieuw openen. Wel zijn er strikte voorwaarden om alles veilig te houden: winkelen mag je enkel alleen, tenzij je echt hulp nodig hebt en zonder afspraak is de duur beperkt tot maximum 30 minuten. Funshopping is met andere woorden uit den boze.
Daarnaast moeten handelaars er ook voor zorgen dat er slechts een beperkt aantal klanten, afhankelijk van de grootte van de handelszaak, tegelijk binnen is en zijn er regels qua handhygiëne en het dragen van mondmaskers. De regels zijn met andere woorden zowat dezelfde als bij de versoepeling na de eerste lockdown begin mei.
Bovendien moeten er ook maatregelen worden genomen om de drukte in de winkelstraten te beperken. Om dat in goede banen te leiden, kijkt het Overlegcomité onder meer naar de evenementensector en rekent de politiek op ieders verantwoordelijkheidszin.
Eenrichtingsverkeer en stewards lijken een evidentie, privébewakingsfirma’s zullen ongetwijfeld worden ingeschakeld om de wachtrijen te regelen. Die verantwoordelijkheid komt immers bij de handelaars te liggen. De beslissing of koopzondagen al dan niet kunnen plaatsvinden, wordt overgelaten aan de lokale besturen.
Naast winkels mogen ook zwembaden en musea opnieuw openen, ook op dinsdag 1 december. Subtropische zwembaden blijven wél dicht. Ook daar gelden nog beperkende regels qua aantal aanwezigen. Op de opening van de horeca is het voorlopig wachten tot 1 februari, al is er op 15 januari nog een evaluatiemoment gepland. Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten eveneens nog wat geduld oefenen, net als bioscopen, theaterzalen en andere culturele instellingen.
Feestdagen: enkel versoepeling voor alleenstaanden
Ook over de feestdagen nam het Overlegcomité enkele beslissingen. Dat grote groepen familie en vrienden samenbrengen rond dezelfde tafel onmogelijk is, maakten de toppolitici eerder deze week al duidelijk. “Kerst zullen we dit jaar met ons eigen gezin vieren, kleinschaliger en intiemer”, aldus premier De Croo. “Waar we willen over waken, is dat er op kerstavond niémand alleen zal zijn.” Er is op dat vlak dan ook maar één concrete versoepeling mogelijk: alleenstaanden mogen met kerst hun twee knuffelcontacten samen uitnodigen. Gezinnen moeten het aantal gasten beperken tot één.
De avondklok blijft een nachtklok, vanaf middernacht dus. Voor de Franstaligen en de Brusselaars wordt die verlengd tot middernacht, zodat ook zij probleemloos met familie in Vlaanderen kunnen vieren indien nodig. Diezelfde versoepeling is niet mogelijk tijdens de oudejaarsnacht. Daarnaast komt er ook een algemeen vuurwerkverbod, zowel op de verkoop als het afsteken van vuurwerk.
“Ik weet dat zeer veel mensen hadden gehoopt dat het anders zou zijn en ik begrijp de teleurstelling absoluut”, zegt premier De Croo. “Maar het zal dit jaar niet kunnen. Het laatste wat we mogen doen, is voor die vier dagen alles van de voorbije vier weken op het spel zetten. Laat ons met Kerstmis proberen een punt te zetten achter een rampzalig jaar. Maar laat ons er vooral voor zorgen dat Kerstmis niet het begin is van een nieuw rampzalig jaar.”
Reizen
Premier De Croo herhaalde ook de stelling dat niet-essentiële reizen ten zeerste worden afgeraden. Er zullen grenscontroles worden gehouden of het Passenger Locator Form ingevuld werd en er zullen ook controles zijn op de quarantaine bij terugkeer uit een rode zone. Daarnaast pleitte de premier ook bij Zwitserse en Oostenrijkse politici om net als in Frankrijk en Duitsland de skigebieden tijdelijk dicht te houden.
Barometer wordt schakelaar
Tot slot is er ook een akkoord over de herziene versie van de coronabarometer. Die lag al even stof te vergaren. Bedoeling was dat aan verschillende alarmniveaus op basis van drempelwaarden in de ziekenhuizen heel concrete maatregelen zouden worden gekoppeld. Van vier niveaus is niet langer sprake, wel van een eenvoudigere benadering met twee mogelijkheden.
De barometer is dus eerder een schakelaar met twee standen. De eerste richt zich op het uit de coronastorm raken, richting een veilige haven. De tweede houdt in dat wordt voorkomen opnieuw in een storm terecht te komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier