Dirk Baeteman neemt de wieken over van Bart Engelen: “Weer nieuw leven inblazen”


De Witte Molen, die dateert van 1843, zal in de lente van volgend jaar opnieuw schitteren na een grondige renovatie. Dirk Baeteman, de nieuwe molenaar, staat te popelen om aan de wieken te draaien. Na jarenlang nauw betrokken te zijn geweest, neemt hij nu over van hoofdmolenaar Bart Engelen.
Dirk (74) had al vroeg in zijn jeugd interesse in molens vanwege zijn beroep als landbouwer. Als jonge snaak van 15 jaar werkte hij in een maalderij. Deze grote, mechanische maalinstallaties hebben de kleinschalige, ambachtelijke molens grotendeels verdrongen. Ze werkten immers met een motor en konden 7 dagen per week en 24 uur per dag draaien. De windmolens kunnen daarentegen maar 100 dagen op 365 werken. Er is soms geen wind en soms te veel wind.
“Vroeger draaiden molens, zowel water- als windmolens, op natuurlijke energiebronnen en waren ze onmisbaar voor het malen van graan tot meel. Dit meel vormde de basis voor brood en andere voedingsmiddelen, waardoor de molenaar een belangrijke spil was in het lokale gemeenschapsleven. Naast technische vaardigheden vereiste het beroep kennis van landbouw, meteorologie en soms zelfs handel, omdat de molenaar vaak verantwoordelijk was voor de kwaliteitscontrole en distributie van het meel”, licht Dirk toe.
Opleiding
De molenaar vertelt verder: “In 2016 startte ik met een molenaarscursus van twee jaar, met steeds op zaterdag les. In de voormiddag kregen we de theorie en in de namiddag bezochten we telkens een andere water- of windmolen. Hoofdzakelijk in Oost-Vlaanderen, maar ook enkele molens in West-Vlaanderen kwamen ruim aan bod. Na het behalen van het theoretische examen volgde een stage van twee jaar. Ik heb stage gelopen bij Bart Engelen, maar hij is vanwege gezondheidsredenen gestopt. Zo kwam ik aan de beurt.”
Renovatie
De renovatie van de Witte Molen start volgende maand. Dirk staat te popelen om de molen weer in bedrijf te nemen, al gebeurt dit voorlopig zonder publiek. “Zodra de renovatie compleet is, zal het publiek er weer van kunnen genieten. Dit prachtig stukje erfgoed mag niet verloren gaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier