Directeur Vlaamse Visveiling: “Vangstquota voor tong moeten omhoog”

In anderhalve dag vissen de Belgische reders al hun vangstquota voor zeetong in de Ierse Zee. © Davy Coghe
Redactie KW

Tom Premereur, directeur van de Vlaamse Visveiling, doet een oproep naar Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits en naar de Europese Raad om de vangstquota voor zeetong te herzien: “Er is veel meer tong aanwezig in de Ierse Zee dan gedacht.”

De vangstquota voor zeetong in de Ierse Zee werden voor de eerste zes maanden van 2024 met 77 procent verlaagd in vergelijking met vorig jaar. In de Noordzee mogen de vissers 60 procent minder tong vissen. De reden was dat wetenschappers vreesden voor het voortbestaan van deze vissoort.

Onderschat

Volgens Tom Premereur, directeur van de Vlaamse Visveiling, heeft het Europese adviesorgaan ICES (International Council for The Exploration of the Sea) de tongpopulatie zwaar onderschat: “Ik kan alleen maar spreken over de Ierse Zee, waar onze Belgische reders vissen. Het zijn vooral de Nederlanders die in de Noordzee vissen. In de Ierse Zee zit er veel meer tong dan gedacht, in andere halve dag tijd vissen onze reders het quotum voor zes maanden op. De quota moeten dringend aangepast worden.”

Tom Premereur doet een warme oproep naar Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits om actie te ondernemen ten voordele van onze vissers. Volgens Hilde Crevits beslissen de Europese visserijministers en de Europese Commissie elk jaar in december over de totale vangsthoeveelheden voor het komende jaar: “Die vangstmogelijkheden zijn gebaseerd op meerjarige beheerplannen en wetenschappelijk advies van ICES. Die beoordeelt hoeveel vis van een bestand kan worden gevangen zonder het uit te putten. Op basis daarvan wordt vastgesteld hoeveel een lidstaat daarvan mag vangen, de quota.

Onderhandelingen

“ICES publiceert steeds in juni de wetenschappelijke adviezen over vangstmogelijkheden voor het komende jaar voor een groot aantal bestanden. Vanuit Vlaanderen volgt het Agentschap Landbouw en Visserij en het ILVO de voorbereidende dataverzamelingen op. Tussen juni en december lopen de onderhandelingen tussen de lidstaten en de Europese Commissie op basis van deze wetenschappelijke adviezen voor vangstmogelijkheden, maar lopen ook de onderhandelingen met landen waarmee we wateren delen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Noorwegen.”

“Momenteel loopt binnen ICES de procedure voor de adviesverlening voor 2025 nog volop. Het is nog onduidelijk wat dit precies betekent voor het ICES advies voor de tong in de Noordzee – dat in juni zal worden gepubliceerd. Op basis van de eerste berichten lijkt het dat het tongbestand het beter doet dan vorig jaar door ICES werd genoteerd en op basis waarvan de quota voor 2024 bepaald werden.”

Correcte beoordeling

“Voor de Belgische vloot vertaalt de daling van de quota zich in de Ierse Zee in een vermindering van 208 ton. Tijdens de onderhandelingen was het voor België steeds belangrijk dat alle visbestanden een correcte beoordeling krijgen en dat bijkomend onderzoek dient te gebeuren daar waar er nog te weinig of gedateerde data over zijn.”

“Daarom heb ik er in december 2023 al op aangedrongen om het advies voor tong in de Ierse zee opnieuw te berekenen met recente data, wat mogelijk snel kan leiden tot een aanpassing van het wetenschappelijk advies en de vangstrechten. Hier zijn de onderzoeken lopende en verwachten we weldra de officiële resultaten te ontvangen”, aldus Hilde Crevits, die zo snel mogelijk de nieuwe cijfers wil voorleggen aan de Raad, zodat de quota snel kunnen aangepast worden.

Maar een verhoging van het quotum betekent niet automatisch dat ook de prijzen voor de consument zullen dalen….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier