Directeur Mu.ZEE Oostende wordt algemeen directeur van kunstbeurs TEFAF

De directeur van Mu.Zee in Oostende, Dominique Savelkoul, gaat aan de slag als algemeen directeur van The European Fine Art Foundation (TEFAF) in Maastricht en New York. © Davy Coghe

De directeur van Mu.Zee in Oostende, Dominique Savelkoul, gaat aan de slag als algemeen directeur van The European Fine Art Foundation (TEFAF) in Maastricht en New York. Dat schrijft de krant De Standaard dinsdag en het vertrek van Savelkoul wordt bevestigd door het museum. TEFAF wordt beschouwd als een van de grootste kunstbeurzen ter wereld.

Savelkoul was vierenhalf jaar lang directeur van Mu.ZEE en daarbij ook het Permekemuseum. Ze ging vlak voor de coronalockdown aan de slag en werkte samen met artistiek coördinator Joost Declercq een vernieuwend plan uit voor het museum.

Mu.ZEE werd grondig onder handen genomen, vernieuwd en er werd van aanpak veranderd. Zo werd overgeschakeld van verschillende tijdelijke tentoonstellingen naar minder, maar meer boeiende tentoonstellingen. Onder andere ‘Raoul de Keyser’, ‘Maarten Vanden Eynde’, ‘Anna Boch’ en ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor’ passeerden de revue. Ook het Permekemuseum in Jabbeke werd heropend.

Los van Thermendossier

Savelkoul zegt in De Standaard dat haar vertrek niets heeft te maken met de mogelijke verhuis van Mu.ZEE naar het Thermae Palace in Oostende, een dossier dat onder vuur ligt. “De sollicitatie liep al veel langer. Ik wilde eerst blijven waar ik was, maar na het eerste gesprek bleek het toch aantrekkelijk. Zo’n internationale werking had ik toch een beetje gemist”, klinkt het.

TEFAF wordt algemeen beschouwd wordt als ’s werelds belangrijkste stichting voor beeldende kunst, antiek en design, met beurzen in Maastricht en New York. Na een carrière in de kunstensector en op beleidsniveau gaat Dominique de uitdaging aan om haar ervaring en expertise toe te passen in opnieuw een ander segment van de kunstmarkt. Ook Joost Declercq beëindigde op 1 juli zijn taak als artistiek coördinator, zoals van bij het begin bij zijn aanstelling was overeengekomen. “Hoewel we haar enorm zullen missen, zijn we dankbaar voor de vele veranderingen en hoogtepunten die we de afgelopen vijf jaar dankzij haar hebben beleefd. We wensen Dominique Savelkoul alle succes en geluk in haar nieuwe uitdaging”, zegt Bart Plasschaert, voorzitter van het bestuursorgaan van de vzw Mu.ZEE, dat de procedure voor de zoektocht naar een nieuwe directeur eind september hoopt af te ronden.

Dominique Savelkoul bewaart goede herinneringen aan haar directeurschap van Mu.ZEE: “Het is een job die ik vooral met erg veel plezier samen met Joost Declercq en met het volledige museumteam heb mogen uitvoeren en waar ik steeds met heel veel warmte naar zal terugblikken. Ik kreeg vrijheid om heilige huisjes aan te pakken en het museum te herpositioneren. Ik voelde mij hier thuis. Ik ben dan ook vooral dankbaar voor het vertrouwen dat ik van iedereen kreeg om deze mooie musea, Mu.ZEE en Permekemuseum en ook Peiremuzee, te mogen leiden en om deze samen meer dan ooit op de kaart te zetten.”

Dominique Savelkoul ziet haar vertrek ook als een opportuniteit voor Mu.ZEE om een nieuwe directeur optimaal uit te kiezen in functie van de belangrijke volgende verbouwings- en verankerings fase. Mu.ZEE sluit op 5 januari 2025 immers haar deuren voor een grondige renovatie om in het voorjaar 2028 opnieuw open te gaan. De plannen voor de tijdelijke verhuis van het team en van de collectie zijn zo goed als klaar. De collectie zal ook veelvuldig extra muros getoond worden van Drogenbos tot Amsterdam, van Knokke-Heist tot Antwerpen én in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende, natuurlijk.

Een indrukwekkend parcours

“Dominique Savelkoul wordt gekenmerkt door haar onophoudelijke enthousiasme en inzet, professionele integriteit, toewijding en generositeit”, luidt het bij Mu.ZEE. “Ze opende deuren voor groei en ontwikkeling, zodat iedereen haar of zijn volledige potentieel kon benutten. Dominique Savelkoul begon haar opdracht op een uiterst spannend moment, namelijk twee dagen voor de lockdown in maart 2020. Ze kwam terecht in een onbekend museum en had de eerste weken alleen via Zoom contact met het team. Zij trok snel artistiek coördinator Joost Declercq aan en in tandem ontwikkelden ze een gedurfd en vernieuwend plan voor de herpositionering van Mu.ZEE. Beiden hebben zo een onmiskenbare stempel gedrukt op Mu.ZEE en het Permekemuseum, zowel voor nu als voor de toekomst. Ze hebben de koers uitgezet, fundamenten gelegd en bakens uitgezet voor verdere ontwikkeling.”

Herlees hierhet Mercatorgesprek met Dominique Savelkoul.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier