Digitale kloof en eenzaamheid grootste uitdagingen voor 80- en 85-jarigen in Koekelare

Onder de 80- en 85-jarigen werd een onderzoek uitgevoerd. © Foto Coghe
Redactie KW

Het Sociaal Huis Koekelare heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd onder 80- en 85-jarigen. Hoewel de meeste senioren nog goed omringd zijn, blijkt dat 2 op de 3 van hen niet mee zijn met de digitalisering. Opvallend is dat men bij de bezochte 80-jarigen een forse toename van eenzaamheid ziet, waarbij 1 op de 4 aangeeft vaak eenzaam te zijn.

Dit is een zorgwekkende conclusie in vergelijking met eerdere onderzoeken. Het Sociaal Huis benadrukt dat blijvende inzet, zoals bezoeken aan jarige senioren en initiatieven zoals de Gezellige Tallore, nodig zijn. Het is belangrijk om senioren te blijven ondersteunen vooral nu er ook een digitale kloof is vastgesteld.

Gerichte acties

Het rapport geeft inzicht in diverse aspecten van het leven van senioren, waaronder hun woonsituatie, gezondheid, hulpbehoeften, sociale contacten en digitalisering. Het benadrukt ook het belang van doorlopende monitoring en gerichte acties om het welzijn van senioren te waarborgen. De betrokkenheid van vrijwilligers wordt geprezen en het rapport wijst op enkele alarmerende trends, zoals de stijgende eenzaamheid.

Het rapport dient als waardevolle leidraad voor het lokale beleid. De inspanningen van het Sociaal Huis en andere instanties worden erkend, maar er wordt aangedrongen op constante aandacht voor de behoeften van deze groeiende bevolkingsgroep met nadruk op het behoud van een gezonde en ondersteunende omgeving voor senioren.

“Wat betreft de mantelzorg zien we een duidelijke stijging bij de 80-jarigen tegenover 2022, ook een logische stijging bij de vijf jaar oudere groep”, licht Stijn Ramboer toe. “Die mantelzorger is het vaakst de partner, daarna een kind en ten slotte in mindere mate een buur, ander familielid of kennis. Bij de 85-jarigen zien we dat de partners er van tussenuit beginnen te vallen. Wat betreft de mantelzorgtoelage zien we, in vergelijking met 2018, forse toenames zowel bij de bezochte 80-jarigen als de 85-jarigen.”

(SVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier