Dierenasiel De Leiestreek organiseert cursus hondentaal

Annelies Nollet en Veerle Debaillie. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

Dierenasiel De Leiestreek en hondentherapeut Honden in Nesten organiseren samen cursus hondentaal. “Want meer kennis betekent minder honden in het asiel.”

Veerle Debaillie, coördinator van dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem en Annelies Nollet, hondengedragstherapeut uit Beselare sloegen de handen in elkaar om de allereerste cursus hondentaal op poten te zetten. In een reeks van acht lessen willen ze deelnemers vooral bijbrengen hoe ze een sterke band kunnen opbouwen met hun hond.

Iedereen kent een traditionele hondenschool. Daar ga je samen met je hond naartoe om die te leren luisteren. Honden leren er zitten, liggen, komen, … Maar vaak zitten hondenverzorgers ook met andere vragen. Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom plast mijn puppy nog in huis? Waarom gromt mijn hond naar kinderen? En vooral, hoe moet ik reageren als mijn hond die dingen doet? Op die vraag willen Veerle en Annelies een antwoord bieden in de allereerste cursus hondentaal.

Ongezien druk

Want vaak zijn het net de honden met die problemen die in het dierenasiel belanden. Afgelopen jaar was het dan ook ongezien druk in dierenasiel De Leiestreek. Nog nooit kwamen er zoveel honden binnen en nog nooit vonden zoveel dieren een nieuwe thuis. Hetzelfde geldt voor Honden in Nesten. “Elke maand nemen meer mensen contact met mij op omdat ze een probleem ervaren met hun hond en nood hebben aan gedragstherapie”, vertelt Annelies.

“Als ik geen oplossing kan helpen verzinnen, is de volgende halte voor zo’n dier vaak het dierenasiel. Maar een nieuwe thuis vinden voor een hond met gedragsproblemen is helemaal niet evident. En dat terwijl heel veel van die problemen voorkomen kunnen worden met een beetje basiskennis.”

Zo kwamen Veerle en Annelies op het idee om mensen vooraf te informeren. Voor het fout loopt. “Veel mensen weten gewoon niet waar ze aan beginnen als ze een hond adopteren”, aldus Veerle. “Het probleem ligt vaak bij communicatie. De hond doet iets en mensen begrijpen niet waarom hij dat doet en reageren op de verkeerde manier. Of ze verwachten te veel van hun hond. Zeker met honden uit het asiel, die soms al veel meegemaakt hebben, is dat het geval. Het is heel belangrijk dat je hond jou begrijpt en dat jij je hond begrijpt. Dat is wat we met de cursus willen bereiken. Want als er begrip is tussen mens en hond, is de kans dat een dier in het asiel belandt veel kleiner.”

Eigen inbreng

Het dierenasiel voorziet de locatie, Annelies zal de lessen geven. De cursus is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die een hond geadopteerd hebben of dat binnenkort van plan zijn. “Maar iedereen die wil leren hoe je een hond op een goede manier kan opvoeden is van harte welkom. Ook mensen die al langer een viervoeter in huis hebben ”, aldus Annelies. “Er zal ook ruim voldoende tijd zijn voor vragen en eigen inbreng van de cursisten.”

De eerste lessenreeks ‘Hondentaal de basis’ telt acht lessen en start op donderdag 9 maart. De lessen duren telkens van 19 tot 21.30 uur en vinden plaats in de Avelgemstraat 119 in Zwevegem. Het gaat om theorielessen, honden blijven dus lekker thuis in hun warme mand. Kostprijs: 375 euro. (red.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier