Diederik maakt broches voor sterrenkinderen

“De broches vormen een tastbare herinnering om het rouwproces draaglijker te maken”, vertelt ontwerper Diederik Vandenbilcke.© TOGH
“De broches vormen een tastbare herinnering om het rouwproces draaglijker te maken”, vertelt ontwerper Diederik Vandenbilcke.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper geeft voortaan een sterrenbroche in goudglitter mee met ouders van een doodgeboren kindje. Ontwerper en maker van de sieraden is Ieperling Diederik Vandenbilcke, die ook hartjes en raketjes voorziet als tastbare herinnering. “Zo kan je er gemakkelijker over beginnen praten”, zegt hij.

Diederik Vandenbilcke (57) woont in de Boomgaardstraat in Ieper en heeft een relatie met Caroline Ostyn. Beroepshalve is hij zelfstandig grafisch vormgever. “De sieraden zijn een zijsprong, officieel sinds 2017. Sindsdien werk ik voor de juwelen onder de naam Boijoux, omdat het oorspronkelijk in hout was, geëmailleerd. Nu maak ik ook sieraden in acryl, maar de naam is gebleven”, vertelt Diederik. “Op een gegeven moment kwam de vraag van een jonge vrouw die het al verschillende jaren moeilijk heeft met het verlies van een kindje voor een raketje in goudglitter als aandenken aan haar kindje. Zo is het idee ontstaan om iets aan te bieden als tastbare, draagbare herinnering om dat rouwproces dragelijker te maken.”

Witte doosjes

De broches worden gepresenteerd in eenvoudig witte doosjes. “We wilden het zo sereen mogelijk houden. Er zijn drie ontwerpen: hartjes, sterretjes en raketjes, in goudglitter om het fonkelend sterretje aan de hemel te symboliseren”, vervolgt Diederik. “Het voordeel van zoiets is ook dat je er gemakkelijker kan over beginnen praten. Als je het draagt en iemand merkt het op, kan er misschien een deugddoend gesprek ontstaan. Zo wordt het taboe ook een beetje doorbroken. Op Facebook reageerde iemand met: had dit vroeger maar bestaan. Mensen die nu 50 of 60 zijn en in de jaren zeventig een kindje moesten afgeven, kwamen daar toen zelden mee naar buiten. Ook in mijn eigen familie zijn we daarmee geconfronteerd geweest, maar vroeger werd er daar minder over gesproken. Een doodgeboren kindje was toen nog een beetje taboe.”

Ondertussen zijn de sieraden van Boijoux ook al opgepikt door de dienst patiëntenbegeleiding van het Jan Yperman Ziekenhuis. “In het ziekenhuis worden we jaarlijks twaalf tot vijftien keer geconfronteerd met doodgeboren kindjes”, zegt Petra Man van de pastorale dienst van JYZ. “Die mensen worden al heel goed begeleid vanuit de kraamafdeling. De hoofdrol daarvoor zit dus bij de gynaecologen, vroedvrouwen en kinderartsen, maar met de dienst patiëntenbegeleiding trachten we nog extra zorg te bieden. Daarvoor werkten we bijvoorbeeld al samen met Stichting Hanne en Boven de Wolken. We werden benaderd door Boijoux met het idee van de broches en hebben beslist om er een vijftiental af te nemen om mee te geven als tastbare herinnering aan het sterrenkindje.”

Boven de wolken

De sterretjes en hartjes zijn ook te koop via de webshop van Boijoux. “We staan doorgaans ook op beurzen en onze sieraden zijn ook te kopen in een winkel in Ieper (Porteman), Nieuwpoort (Accompli) en in Gent, maar daar verkopen we deze broches voorlopig niet”, vervolgt Diederik Vandenbilcke. “Er was vraag naar en we zijn daarop ingegaan, maar we zijn niet van plan om daar veel promotie rond te voeren. Winstbejag met doodgeboren kindjes ligt natuurlijk moeilijk. Daarom beslisten we om een deel van de opbrengst te schenken aan Boven de Wolken, een vzw die zich al jaren bezighoudt met begeleiding van mensen die een kindje moeten afstaan. We zijn wellicht niet de eerste die iets doen voor doodgeboren kinderen, maar misschien wel in die vorm: het letterlijk en figuurlijk draagbaar maken van het verlies.”