Didier en Ellen mochten op het olympische parcours in Parijs lopen: “Zo’n kans krijg je als recreant maar één keer in je leven”

Didier en Ellen beleefden de tijd van hun leven in Parijs. © GF
Redactie KW

Zaterdagnacht kregen 20.024 amateurlopers voor het eerst in de geschiedenis de kans om over het parcours van de Olympische Spelen in Parijs te lopen met de ‘Marathon Pour Tous’. Aansluitend was er de ’10km Pour Tous’. Aan beide wedstrijden deden streekgenoten mee. Didier Desimpelaere (48) uit Pittem liep de marathon, Ellen Terryn (28) uit Meulebeke de 10 kilometer. Beide streekgenoten spreken van een onvergetelijke ervaring.

Het was voor het eerst dat een olympisch parcours opengesteld werd voor amateurs. De interesse was groot, maar het aantal plaatsjes beperkt. Uit alle kandidaten werden er uiteindelijk slechts 363 Belgen geselecteerd. Didier Desimpelaere kreeg enkele maanden geleden te horen dat hij mocht deelnemen aan de marathon, terwijl Ellen Terryn geselecteerd werd voor de 10 kilometer. Net als ongeveer 750.000 anderen wereldwijd brachten ze de voorbije twee jaar via de app ‘Marathon Pour Tous’ verschillende sportieve uitdagingen tot een goed einde, in de hoop een plaatsje te bemachtigen aan de start. En Olympiër voor een dag te worden.

“Zo’n kans krijg je als recreant maar één keer in je leven”, zegt Didier Desimpelaere. De Pittemnaar werkt als warehouse supervisor en gaat al langer minstens drie keer per week lopen. “Mijn laatste marathon was wel vijf jaar geleden, dus toen ik te horen kreeg dat ik geselecteerd was heb ik mijn trainingsschema wel wat opgevoerd. Geen overbodige luxe, want na 15 kilometer zaten we met een stevige klim van 12 procent. Dat was geen helling, maar een muur. En na 30 kilometer hadden we dan een pittige afdaling van 16 procent. Niet evident.”

Maar Didier hield vol en kan terugblikken op een ervaring om nooit meer te vergeten. “Ik heb de marathon uitgelopen in 5 uur en 5 minuten. Al doet mijn tijd er eigenlijk niet toe. Thuis in België had ik mezelf voorgenomen om geen doelen te stellen en vooral te genieten. En dat heb ik zeker gedaan ook. Aan de Eifeltoren ben ik zelfs even gestopt en heb ik de straat overgestoken om wat foto’s te nemen. Ik wou het moment vereeuwigen. En mijn medaille met de olympische ringen ga ik sowieso voor de rest van mijn leven koesteren.”

Ongeveer twee uur na Didier stond Ellen Terryn aan de start van de 10 kilometer. Ook zij genoot met volle teugen. “Een unieke ervaring”, vertelt Ellen. Beroepshalve is ze aan de slag bij de sportdienst van Meulebeke en in 2019 werd ze nog verkozen tot sportvrouw van het jaar in Tielt. “We vertrokken aan het Hôtel de ville, passeerden de Jardin des Tuileries en finishten op de esplanade des Invalides. Er waren lichten en muziek en duizenden mensen langs het parcours moedigen je aan. Bovendien was de sfeer onder de deelnemers fantastisch en was alles perfect georganiseerd. Tijd maakte voor mij niet uit. Want hoe trager ik liep, hoe langer ik kon genieten.” (SV)