Dichter Frederik Lucien De Laere schrijft vijfde poëziebundel

Frederik De Laere stelt zijn vijfde poëziebundel 'Opabinia' voor op vrijdag 19 april in IJsberg, gelegen aan de Burgstraat 5 in Damme. © Davy Coghe
Redactie KW

Op vrijdag 19 april stelt dichter Frederik Lucien De Laere zijn nieuwe, vijfde bundel ‘Opabinia’ voor in IJsberg, gelegen aan de Burgstraat 5 in Damme. In deze thematische verzameling wijdt hij verzen aan een rist uitgestorven diersoorten. “Door de jongeren die opkomen voor het klimaat is het thema van mijn bundel plotseling brandend actueel.”

Het is niet de eerste bundel van Frederik Lucien De Laere (47) die een voorspellend karakter heeft. Zijn derde bundel Secuur draaide rond veiligheid en preventie door de eeuwen heen en verscheen in 2013, net voor deze thema’s (nog) meer de politieke agenda zouden beheersen. In In uiterste staat (2016) beschreef hij mensen in extreme situaties, van passie tot armoede, ook een onderwerp dat in het brandpunt van de actualiteit kwam te staan. En eigenlijk al heel lang stond.

Zijn nieuwe bundel Opabinia is opgehangen aan uitgestorven diersoorten. De opabinia regalis is trouwens een mysterieus, bijna alien-achtig fossiel wezen waarvan restanten werden teruggevonden in Canada en China. “Als kind ging ik regelmatig onderwaterdieren vangen in poelen en die stak ik dan in een aquarium om te observeren”, duikt De Laere terug in de tijd. “Toen al leerde ik zowel de schoonheid als de wreedheid van de natuur kennen. Toen al was ik een buitenbeentje, een Aardman op Mars.”

Systeemrevolutie

Na het beluisteren van The Wall van Pink Floyd viel De Laere in die mate voor concepten die hij ook in zijn dichterschap ging toepassen. Voor Opabinia leefde hij zich in 35 uitgestorven diersoorten in. “Volgens een recent rapport van het WWF is de jongste 45 jaar 60 procent van de dieren uitgestorven. Meestal had de mens daar de hand in”, klaagt De Laere aan. “In ons westerse model is dit vooral te wijten aan het christendom en ons op hol geslagen kapitalisme, een systeem dat zonder enige schroom de biodiversiteit vernietigt, de natuur exploiteert en verantwoordelijk is voor de klimaatverandering.”

Om het tij te keren, kunnen we volgens De Laere maar beter ons oor te luisteren leggen bij de indianen en de jongeren die opkomen voor het klimaat. “We zijn toe aan een systeemrevolutie die een andere manier van leven vooropstelt. Als we onze planeet tenminste in stand willen houden”, oordeelt De Laere, die aardrijkskunde geeft aan de lerarenopleiding Bachelor Secundair Onderwijs aan Howest.

#MeToo-beweging

Zijn bundelvoorstelling in Damme wordt iets bijzonders. Voor de gelegenheid zal de Sint-Andriesnaar in de huid kruipen van een wildeman, een mythologische figuur uit het tijdperk van de Kelten die de terugkeer naar de natuur moet symboliseren. “Hiermee wil ik de mens een spiegel voorhouden en tegelijk het begrip mannelijkheid in vraag stellen. Door alle #MeToo-berichtgeving dreigt immers ook de man een uitgestorven diersoort te worden”, gniffelt De Laere. Actrice Els Deceukelier regisseert zijn performance. Een andere Bruggeling Christophe Ywaska alias teleferick staat in voor beeld en muziek. (Stefaan Van Volcem)


Inschrijvingen voor de bundelvoorstelling via
aanmeldingen@uitgeverijvrijdag.be. ‘Opabinia’ verscheen bij (uitgeverij) Vrijdag, kost 17,50 euro en is verkrijgbaar in de betere Brugse boekhandel of bij de dichter zelf die je kan bereiken op het e-mailadres fldelaere@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier