Diamant voor Herman en Lutgarde in Ooigem

Herman Vanderheeren en Lutgarde Deplancke uit de Voetweg in Ooigem werden feestelijk ontvangen in het gemeentehuis van Wielsbeke. © Frank
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Herman Vanderheeren en Lutgarde Deplancke uit de Voetweg in Ooigem werden ontvangen in het gemeentehuis van Wielsbeke. Zestig jaar geleden beloofden ze elkaar eeuwige trouw, wat hen vandaag een diamanten huwelijksjubileum oplevert.

Herman Vanderheeren is afkomstig uit Emelgem, meer bepaald van op de Haaipander. Vader Vanderheeren runde een gemengd landbouwbedrijf met melkkoeien, waarbij er ook groenten geteeld werden. Herman is enig kind in het gezin. Hij heeft tot zijn 14 jaar school gelopen en is dan gestopt om mee te helpen op de ouderlijke hoeve. Hij is dat ook verder blijven doen de eerste vijf jaar na zijn huwelijk met Lutgarde. Daarna verhuisden Herman en Lutgarde naar Wielsbeke, want Lutgarde was van daar afkomstig. Ze gingen inwonen in de ouderlijke woning van Lutgarde in de Pannenstraat. Herman vond werk bij Isolava. Hij bleef er werken tot hij op 58-jarige leeftijd met brugpensioen kon.

Familiezorg

Lutgarde is geboren in Wielsbeke, ze stamt uit een gezin van drie kinderen. Ze volgde lager onderwijs in Wielsbeke, met inbegrip van het zevende en achtste studiejaar. Vervolgens trok Lutgarde voor haar middelbaar onderwijs naar Tielt, naar het Sint-Jozef Instituut, waar ze de naairichting volgde. Dit deed ze één jaar, om dan vervolgens in Ooigem nog twee jaar de naaischool verder te zetten. Aansluitend trok ze dan naar Waregem, waar ze een tweetal dagen per week mansconfectie leerde in elkaar steken. Ze bleef daarna thuis van school tot ze besliste om de richting gezinsverzorgster bij Familiezorg te volgen. Dit volgde ze in Brugge, en ze verbleef er ook op het internaat.

Lutgarde en Herman leerden elkaar kennen tijdens één van de dansavonden in ’t Damberd in de Gentstraat in Izegem

Ze kon er meteen ook aan de slag na het behalen van haar diploma en bleef er werken tot aan haar huwelijk. Toen besloot ze samen op de boerderij te werken met haar man in Emelgem. Na de verhuizing naar Wielsbeke ging ze opnieuw voltijds aan de slag bij Familiezorg, tot aan haar pensioen. Wel onderbrak ze die carrière enkele jaren om voor haar moeder te zorgen. Op haar 58ste kon ze met brugpensioen gaan.

Lutgarde en Herman leerden elkaar kennen tijdens één van de dansavonden in ’t Damberd in de Gentstraat in Izegem. Ze waren beiden fervente en goede dansers. Uitgegaan werd er op zondagnamiddag, en om middernacht moesten ze opnieuw thuis zijn. Ze verkeerden ruim twee jaar en traden in het huwelijk in 1964 in Izegem. ’s Middags was er feest voor de ooms en tantes, ’s avonds kwam de rest van de familie af.

Verenigingsleven

Het huwelijk werd gezegend met twee kinderen: Danny, getrouwd met Heidi en woonachtig in Izegem, en Linda, samen met partner Frank, en moeder van Rune. Na het dansen vroeger zijn vooral handwerk, naaien en breien de hobby’s van Lutgarde. Herman was in zijn jeugd lid van de BoerenJeugdBond, waar hij onder meer aan paardensport deed. Sinds ze met pensioen zijn, engageerden ze zich in het verenigingsleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier