Deze West-Vlamingen mogen zich voortaan baron(es) of commandeur noemen: “Een gigantische eer”

Réginald Moreels, Lieve Mostrey en Marc Michils kregen van koning Filip een burgerlijke of adellijke titel. © Kurt Desplenter/Christophe De Muynck/Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Ter gelegenheid van de nationale feestdag heeft het koningshuis enkele verdienstelijke landgenoten een adellijke titel of ereteken toegekend. Onder hen ook drie West-Vlamingen. Lieve Mostrey, voormalig ceo van Euroclear, mag zich voortaan barones noemen, Marc Michils (voorzitter Kom op tegen Kanker) is nu baron. Topdokter Réginald Moreels kreeg de titel van commandeur in de Kroonorde.

Het is een jaarlijkse gewoonte: in aanloop naar de nationale feestdag van 21 juli deelt koning Filip adellijke en burgerlijke titels uit. Veertien Belgen mogen zich vanaf nu baron(es) noemen, 28 landgenoten ontvingen dan weer een ereteken.

Lieve Mostrey, die in Brugge opgroeide, kreeg de titel van barones. De 63-jarige klepper uit de financiële wereld was van 2017 tot mei van dit jaar ceo van Euroclear. Het in Brussel gevestigde bedrijf leidt wereldwijd financiële transacties in goeie banen, jaarlijks goed voor een totaalbedrag van liefst 1 biljard euro. Of zoals ze in februari tijdens een uitgebreid interview in KW zei: “Een 1 met 15 nulletjes.” Begin dit jaar werd ze door het zakenblad Trends tot Manager van het Jaar verkozen.

“Dit is een heel mooie erkenning”, reageert Lieve Mostrey. “Ik deel deze titel met mijn familie en alle collega’s waar ik mee heb samengewerkt, zowel bij Euroclear als bij BNP Paribas Fortis. Ik beschouw deze titel als een bekroning van mijn hele carrière. De voorbije 41 jaar heb ik met heel veel mensen samengewerkt. Op hen heb ik stuk voor stuk kunnen bouwen.”

Toen Lieve het nieuws vernam, vertoefde ze in het gezelschap van enkele familieleden. “Uiteraard hebben we een goed flesje op gekraakt. Maar verder verandert is niks. Ik moet nog altijd mijn afwas doen”, glimlacht ze. “Maar nogmaals: dit is een gigantische eer die ik vol trots aanvaard.”

Op professioneel vlak heeft Lieve Mostrey een nieuwe uitdaging gevonden. “Ik ben intussen bestuurder bij Danske Bank in Denemarken en vanaf volgend jaar neem ik een soortgelijke functie bij Belfius op. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Oorlogschirurg

De Oostendse topdokter en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Réginald Moreels (74) werd door de koning dan weer tot commandeur in de Kroonorde benoemd. “Een grote verrassing”, omschrijft de oorlogschirurg deze erkenning. “Ik vermoed dat de koning vooral mijn inspanningen voor de oprichting van een medisch centrum in Oost-Congo wil honoreren.”

Bezieler van Kom op tegen Kanker

Marc Michils (71) gaat vanaf nu als baron door het leven. De man, die nu in Brussel woont, heeft zijn roots in Oostduinkerke en is voorzitter van Kom op tegen Kanker. Met Kom op! schreef hij twee jaar geleden een boek waarin hij een vurig pleidooi houdt voor meer solidariteit en minder vijandigheid. Met Kom op tegen Kanker zet hij zich dagelijks in om kankeronderzoek alle mogelijke kansen te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier