Deze Kortrijkse handelszaken blijven open tijdens de coronacrisis

Zoals alle grote supermarkten blijft ook Colruyt Kortrijk open. De lange wachtrijen van vorige week zijn er ondertussen verdwenen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Van de bijna 7.500 ondernemingen in Kortrijk, sloot het overgrote deel de afgelopen weken de verplicht deuren. Anderen kozen er dan weer voor om dat vrijwillig te doen. Toch zijn er nog heel wat frituren, voedingswinkels en apotheken die de deuren open houden. Stad Kortrijk stelde een handige lijst op. Zo kan jij je favoriete lokale winkelier steunen in deze moeilijke tijden.

In het algemeen geldt dat enkel voedingswinkels, nachtwinkels, dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations mogen open blijven tijdens de huidige crisis. Voorlopig geldt die maatregel tot 3 april. Toch kozen veel zaken er zelf voor om de deuren gesloten te houden. Ze doen dat uit voorzorg of bij een gebrek aan klanten. Elien Derreveaux bijvoorbeeld, die pas recent het Wafel Atelier op de Grote Kring overnam, doet voorlopig niet open. “Nu alle andere winkels in het centrum dicht zijn heeft dat toch geen enkele zin”, klinkt het. “Ik moet meer investeren in mijn producten, dan dat ik er verkocht krijg.”

Hetzelfde verhaal bij veel frituren, zij mogen open blijven maar je kan er enkel afhalen. Onder andere frituur ‘t Volksplein, Frietlounge Appel en De Blauwe Frituur blijven voorlopig dicht. Frituur Bossuwé op ‘t Hoge, Frituur De Houtmarkt, Frituur ‘t Frietje en Frituur Pius houden wel dapper vol. Daarnaast zijn het vooral bakkers, slagers, apotheken en groenten- en fruitwinkels die open blijven. Ook alle grote supermarkten in Kortrijk laten nog klanten toe, zij het onder strenge voorwaarden.

Lensey en Gregory van Frietlounge Appel kozen het zekere voor het onzekere en sloten het zaak.
Lensey en Gregory van Frietlounge Appel kozen het zekere voor het onzekere en sloten het zaak.© AN

Sommige zaken proberen er het beste van te maken met promoties of speciale voorwaarden. Zo kan je bij Barcyclette aan het Begijnhofpark online een cadeaubon bestellen. Betaling kan via payconiq of overschrijving. De cadeaubon wordt thuis per fiets geleverd. Restaurant De Franco voorziet elke dag, (behalve woensdag) take away, een dagsuggestie én 10 procent korting op alle andere gerechten van de kaart. Tientallen andere handelszaken doen gelijkaardige dingen.

Tamara Tanghe van Barcyclette levert cadeaubonnen aan huis.
Tamara Tanghe van Barcyclette levert cadeaubonnen aan huis.© AN

Een volledige lijst kan je terug vinden op de website van Stad Kortrijk. De handelszaken staan er gesorteerd per soort en per deelgemeente. Ben je zelf een handelaar en sta je nog niet op de lijst? Dan kan je dat via dezelfde link melden. De lijst wordt constant geüpdatet, maar omdat de maatregelen elkaar aan sneltempo opvolgen, is ze toch hier en daar al wat gedateerd. Best dus nog even de sociale mediakanalen van de zaak in kwestie nazien voor je effectief uit uw kot komt.

https://www.kortrijk.be/creatieve-acties-van-handel-horeca-tijdens-coronacrisis

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier