Deze flandriens beklommen Kemmelberg in volle Ronde-finale: “Voor van Aert was ik wel thuisgebleven”

Niet iedereen zat zondag voor de televisie. © TP
Redactie KW

Niet alle wielerfans volgden de finale van Vlaanderens Mooiste. Ze verkozen de kasseien van de Kemmelberg boven de kussens van de sofa. En daar zat van Aert voor iets tussen.

Na de passage van Gent-Wevelgem vorige zondag verhuisde het wielercircus van de West-Vlaamse Kemmelberg naar de Oost-Vlaamse Oude Kwaremont voor de Ronde van Vlaanderen. Toch verkozen enkele eenzame fietsers het klauteren op de Kemmel boven het volgen van Vlaanderens Mooiste.

Den Engel

“Ik zit aan mijn achtste keer”, hijgt Yves Lahousse. De mountainbiker uit Menen komt om 16.12 uur boven aan Den Engel, de gedenkzuil op de steilste kant van de Kemmel met pieken tot 23 procent. “Deze kasseihelling wil ik deze namiddag 20 keer beklimmen, dan heb ik ongeveer 2.000 hoogtemeters”, rekent Yves. “Nog twaalf keer te gaan.”

“De Ronde van Vlaanderen? Ik ben wel degelijk een koersfan, maar ik had vanmorgen geen tijd om te trainen en dus moest het in de namiddag gebeuren”, aldus Yves. “Ik werk toe naar de Transalp, een zevendaagse mountainbiketour met gemiddeld 2.000 tot 2.500 hoogtemeters per dag in de maand juli. In West-Vlaanderen haal je die cijfers enkel hier. Een extra voordeel van trainen op de Kemmelberg tijdens de Ronde: het is rustig. De meeste wielertoeristen zie je hier op zondagvoormiddag.”

Ierse flandrien

Maar Yves is niet helemaal alleen: na zijn achtste beklimming wiegt een jongeman op een koersfiets naar boven. “I’m from Ireland”, vertelt Peter Downey (20). “Ik ben op vakantie met mijn familie in de streek en momenteel verken ik voor het eerst de Kemmelberg op een fiets van een vriend. Ik ben een grote wielerfan, dus ik weet dat de finale van de Ronde nu gereden wordt. Toch wou ik liever zelf fietsen. Ik doe een rit van ongeveer honderd kilometer en dit is de steilste helling, but I made it. Na de rit zal ik de Ronde wel uitgesteld bekijken. Mijn pronostiek? Van der Poel wint met een minuut of zo, way ahead of everyone. Ik had wel medelijden met van Aert, so unlucky all the time.”

Van Aert gemist

Het gemis om van Aert woog ook door bij Yves. “Voor hem was ik wel thuisgebleven om de Ronde te bekijken”, bekent hij. “Dan fietste ik wel op de rollen voor de televisie. Ik vermoed dat van der Poel nu aan het winnen is. Klopt het? Je mag het al verklappen, hoor.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier