Deze brief bracht ooit vreselijk nieuws en is nu gevonden op Tyne Cot Cemetery: “We denken dat iemand deze brief mist”

Waarschijnlijk ging de familie van Webb op zoek naar aanknopingspunten tijdens een bezoek aan de Westhoek en verloor de brief op Tyne Cot Cemetery. © TP
Redactie KW

Eerste Wereldoorlog op Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld die bijna 12.000 graven telt van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De brief werd op 9 mei 1918 geschreven door luitenant C.E. Prebble en is gericht aan de vrouw van soldaat S. Webb met het bericht dat haar man vermist is sinds 24 april 1918. De brief had geen omslag: een adres en volledige namen ontbreken.

‘It grieves me greatly to have to inform you that your husband Pte. Webb is reported missing from the 24th April’, klinkt het in de brief. ‘I am very much afraid that I cannot give you any definite information as to what happened to him, it is possible that he was wounded and taken prisoner’.

De Britse toerist zocht de mogelijke eigenaar van de brief op de begraafplaats, maar kon niemand meer aantreffen en bracht het historisch document naar het In Flanders Fields Museum (IFFM), dat gevestigd is in de Ieperse Lakenhallen. Het museumteam deed onderzoek naar de brief en de schrijver. Enkele maanden nadat hij de brief schreef, sneuvelde luitenant Prebble op 8 augustus 1918 in het Noord-Franse Halloy-lès-Pernois. Over soldaat Webb is voorlopig niks bekend.

Het regiment waartoe Prebble en Webb behoorden, heeft gestreden in de regio van de Westhoek, maar de museummedewerkers kunnen de brief niet koppelen aan een specifiek graf op Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het museum vermoedt dat iemand de brief verloor tijdens een recent bezoek aan de begraafplaats en lanceert nu een oproep om de eigenaar terug te vinden.

Emotionele betekenis

“Documenten zoals deze brief hebben een sterke emotionele betekenis voor nabestaanden. We denken dat iemand deze brief mist”, stelt Annick Vandenbilcke, wetenschappelijk medewerker van het IFFM. “Bovendien willen wij en Britt-Marie, de vinder van de brief, meer te weten komen over private Webb. We vragen ons af of er een link bestaat met deze regio.”

“De meest voor de hand liggende piste: familie van Webb heeft dit emotioneel document al meer dan honderd jaar in bezit, ging op zoek naar aanknopingspunten tijdens een bezoek aan de Westhoek en verloor de brief jammer genoeg op Tyne Cot Cemetery, maar we kunnen nog niks met zekerheid zeggen”, aldus IFFM-directeur Stephen Lodewyck.

Omwille van de plausibele Britse link wordt de oproep ook verspreid aan de andere kant van het Kanaal. “We namen contact op met Visit Flanders, een afdeling van Toerisme Vlaanderen in Londen”, zegt Dries Van Robaeys, communicatiemedewerker van het IFFM. “Daar beheert Visit Flanders de Facebookpagina Flanders Fields 14-18, die meer dan 182.000 volgers telt.”

Nuttige tips

Het bericht wordt momenteel veelvuldig gedeeld over landsgrenzen heen. “We hopen op nuttige tips die leiden tot de rechtmatige eigenaar. Dan wordt de brief terugbezorgd, een klein mysterie uitgeklaard en een menselijk verhaal toegevoegd aan de collectie over de Eerste Wereldoorlog, die zich tot op vandaag erg persoonlijk laat voelen.” (TP)

De eigenaar kan contact opnemen met het In Flanders Fields Museum via kenniscentrum@ieper.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier