Dertig assistentiewoningen in Oude Burg in Brugge voor 2020

Het nieuwe bouwproject De Gilde met v.l.n.r.: Maarten Criem, Pieter Declerck en Jean Marie Criem. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De vzw community building wil 30 appartementen en assistentiewoningen realiseren in Oude Burg. Deze vereniging verwierf daarvoor de gebouwen van Beweging.net en het ACV. “We richten ons op 50-plussers die met alle comfort en voorbereid op een zorgeloze oude dag in het hart van hun geliefde stad willen wonen”, klinkt het bij de vzw. Met het project is een totaalbedrag van zo’n 10 miljoen euro gemoeid.

De Oude Burg, in de schaduw van het Belfort, is als sinds jaar en dag de thuisbasis van de verenigingen uit het Christelijke middenveld. Beweging.net (beter bekend onder zijn vroegere naam ACW), de christelijke vakbond ACV en de Christelijke Mutaliteit hebben er hun vaste stek. Maar alvast voor Beweging.net en voor het ACV is dat een afgelopen verhaal. Het ACV verhuisde een tijdje terug al naar nieuwe kantoren langs de Albert I-laan in Sint-Michiels en binnen vier maanden trekt ook Beweging.net naar een ander onderkomen.

Dat de Christelijke zuil de gebouwen in de historische binnenstad wilde te koop stellen, was al langer bekend. De vzw community building, die zich toelegt op de ontwikkeling en exploitatie van zorgvastgoed, zegt nu een concreet plan te hebben met deze aaneengesloten gebouwen. Het gaat concreet over de gebouwen van Beweging.net, op de hoek met de praalboog die toegang geeft tot de Kartuizerinnenstraat, de horecazaak De Gilde met achterliggende lokalen en het gebouw dat tot voor kort toegang gaf tot het ACV.

Oplaadpunten voorzien

De CM blijft in de gebouwen in de Oude Burg en is dus niet opgenomen in dit project. “We willen hier in de loop van volgend jaar starten met de bouw van een 30-tal hoogwaardige appartementen en assistentiewoningen. We richten ons op 50-plussers die met alle comfort en voorbereid op een zorgeloze oude dag in het hart van hun geliefde stad willen wonen“, zegt Pieter Declerck van community building.

“We zijn in ver gevorderde gesprekken met de dienst Ruimtelijke Ordening van de Stad Brugge en we hebben er zeker een goed gevoel bij. In november willen we alle stukken indienen om dan hopelijk in de lente van volgend jaar onze stedenbouwkundige vergunning te kunnen ontvangen.”

In de plannen van de projectontwikkelaar worden de historische gebouwen met hun sierlijke gevels aan de Oude Burg behouden maar de achterliggende gebouwen van recentere datum, en zonder historische waarde, worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Er komt een toegang tot het woonproject via de Kartuizerinnenstraat en via de grote poort naast het CM-gebouw. “Achter het ACV-gebouw willen we een groenzone met pleinfunctie creëren. We voorzien ook een ondergrondse parking met een autolift zodat er geen kostbare ruimte verloren gaat”, vertelt Pieter Declerck. “Ook interessant om mee te geven is dat we oplaadpunten zullen voorzien voor elektrische wagens. Het gehele project willen we overigens zo energiezuinig mogelijk maken.”

Café De Gilde blijft

Opmerkelijk is dat de populaire horecazaak De Gilde behouden blijft in het concept. In het democratisch geprijsde café annex restaurant komen heel wat senioren maar ook medewerkers van de mutaliteit en de andere aanverwante organisaties een dagschotel nuttigen. “De zaak zal wat opgefrist worden maar dezelfde uitbater zal hier aan de slag blijven”, weet Jean-Marie Criem van community building. “En meer nog, doordat de achterbouw van het ACV zal worden afgebroken kan er ook aan de achterzijde van de zaak een terras gerealiseerd worden. Het is dus de bedoeling dat we hier gaan voor een echt sociaal project waar zowel jonge senioren als meer zorgbehoevende bejaarden zich goed voelen.”

Project af in 2020

“We zullen geen mensen weigeren op basis van leeftijd maar we richten ons wel duidelijk op mensen vanaf de categorie van de vijftigers. Wie hier een woning koopt hoeft dus helemaal nog niet zorgbehoevend te zijn. De appartementen zijn wel allemaal uitgerust voor een eventueel groeiende zorgnood van de bewoners. Ons concept is zo opgevat dat wie nog geen bijzondere zorg of assistentie nodig heeft, daar ook niet voor moet betalen. Voor de eigenlijke zorgverstrekking willen we in zee gaan met een gespecialiseerde organisatie maar het is nu nog te vroeg om daar al een naam op te plakken. In de loop van het jaar 2020 willen we het project en de bouw volledig rond hebben. Met heel het bedrag, dus zowel de aankoop van de gebouwen als de geschatte bouwkost, is een bedrag van zo’n 10 miljoen euro gemoeid. Hoewel we nog niet veel publiciteit gemaakt hebben voor dit initiatief zijn er nu al mensen die zich hebben aangemeld voor het verwerven van een woning.”

Info via www.degildebrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier