Den Gouden Appel opent in oktober opnieuw de deuren: “Ik weet goed genoeg welke sfeer hier hing”

Madelon Vanzieleghem blaast Den Gouden Appel nieuw leven in. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Na ruim zes jaar zwaaien de deuren van Den Gouden Appel opnieuw open. Nieuws dat bij de Lichterveldse goegemeente op gejuich onthaald wordt. Madelon Vanzieleghem wil de sfeer van weleer terughalen naar ‘den appel’. “Al zal en kan het nooit hetzelfde zijn als vroeger.”

Van 1984 tot en met 2013 was Den Gouden Appel van Chris De Deyne en Claire D’heedene de place to be voor jong en oud. Vaak tot in de vroege uurtjes. Maar omwille van gezondheidsredenen bleef het mythische café lange tijd dicht. Tot komende maand. Madelon Vanzieleghem (31) blaast het café nieuw leven in, tot tevredenheid van Chris en Claire. Eindelijk. “Zelf heb ik ook dat gevoel. Bij Chris is dat ook het geval, denk ik”, stelt Madelon Vanzieleghem.

Tussen het eerste idee en de opening van komende maand gapen een kleine twee jaar. “In januari vorig jaar kwam het idee in me op. Pas in oktober ben ik er mee naar Chris en Claire gekomen. Het heeft dus allemaal tijd nodig gehad.”

Intussen staan de laatste voorbereidingen, onder meer naar inrichting toe op het programma, vooraleer de deuren openen op 11 oktober. “Ik heb eerst en vooral alles opnieuw geschilderd, omdat het een fris laagje verf nodig had. De banken worden opnieuw overtrokken. Alles komt in orde.”

Daarbij kreeg ze tijdens haar weekje vakantie hulp uit onverwachte hoek. “Van de kabouters”, lacht Madelon. “Al had ik wel een vermoeden, want mijn vrienden vroegen wat er nog zoal moest gebeuren in het café. Maar wat ze exact gingen doen, wist ik niet. Tot ik het maandag te zien kreeg.”

“Ik kreeg al vaak de vraag of ik op blote voeten zal lopen. Dat zal ik niet doen”

Met een frisse look is het café straks klaar om de tijden van weleer te doen herleven. “Chris en Claire weten ook dat ik de sfeer van Den Gouden Appel wil behouden. Er zijn afspraken gemaakt. Ik zal veel behouden, maar hetzelfde zal het nooit zijn. Dat kan niet. De algemene sfeer en het idee blijven hetzelfde. Ik weet genoeg welke sfeer er hier was (lacht) en het is vooral die sfeer die ik mis.”

“Vorige week heb ik de Facebookpagina gelanceerd. En mijn Facebook is ontploft. Iedereen is gewoon enorm enthousiast. Zullen de spaghetti’s er opnieuw zijn? De Irish coffees… De gekende zaken. Ik kreeg al veel de vraag of ik ook blote voeten zal lopen. Dat zal ik niet doen. De spaghetti wordt een eigen recept en de Irish coffee zal gemaakt worden volgens het gekende oude recept.”

OPENINGSWEEKEND

Op donderdag 10 oktober openen de deuren al een eerste keer. “Voor familie, vrienden en mensen die geholpen hebben. Heel wat mensen hebben zich al aangeboden voor flexi-jobs. Er komt iemand die vast helpt in de keuken.” Op vrijdag 11 oktober is het café vanaf 17 uur open, op zaterdag en zondag vanaf 15 uur en op maandag vanaf 17 uur. Dinsdag en woensdag zijn, net als vroeger, de sluitingsdagen.

Met de terugkeer van ‘den appel’ herleeft de horeca op de markt nog meer. “Ik woon al zes jaar niet meer in Lichtervelde en de laatste jaren is het veel aangenamer om terug naar Lichtervelde te komen. Het idee is er wel om op korte termijn terug in Lichtervelde te komen wonen. Back to the roots, maar ook praktisch. Dat zal niet samen met mijn vriend Steven (Houttekier, red.) zijn. Misschien zullen we elkaar nu wel meer zien dan voorheen, al zijn we geen koppel dat dagelijks samen moet zijn. We zien het wel positief in dat ons leven meer op elkaar afgestemd zal zijn: allebei in het nachtleven, allebei werken in het weekend en samen thuis zijn in de week.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier