Defensie vermindert vluchtplan NH90-helikopters, maar niet die van Koksijde

De witte NH90-helikopters uit Koksijde behouden hun vlieguren. © Defensie
Redactie KW

Defensie gaat het vluchtplan van de NH90-helikopters verminderen, maar het gaat niet over de vier NH90’s van de luchtmachtbasis Koksijde. Het is de troepentransportversie, gestationeerd in Bevekom, die minder gaat vliegen.

Defensie kondigde aan dat het vluchtplan van de troepentransportversie van de NH90-helikopter verminderd wordt. Dat kadert in de ‘diepgaande transformatie’ bij Defensie en de ‘buitengewone uitdagingen in het domein van personeelszaken’. De komende maanden zal bij Defensie heel wat personeel uitstromen.

Defensie beschikt over acht NH90-helikopters. Er zijn vier groene TTH-toestellen (Tactical Transport Helicopter), die dienen voor troepentransport en zijn gestationeerd in Bevekom. Daarnaast zijn er vier witte NH90 NHF-toestellen (Nato Frigate Helicopter), die de search & rescue-opdrachten op zich nemen. Die opereren (voorlopig nog) vanuit Koksijde en waren de opvolgers van de geroemde Sea King. Vanaf 2021, als de Alouette III-toestellen in Koksijde aan de grond worden gehouden, nemen de NH90 NFH’s ook de ondersteunende opdrachten voor de Marine over.

Prioriteit aan NFH’s uit Koksijde

Het zijn de TTH-toestellen waarvan het vluchtplan vermindert, niet de NFH’s. Dat is volgens Defensie een gevolg van de beperkte operationele output door een gebrekkige industriële ondersteuning, door erg kostelijke maar noodzakelijke upgrades, en wegens personeelsgebrek. Defensie zegt dan de prioriteit te geven aan de NFH-versie, de toestellen gestationeerd in Koksijde dus.

Volgens generaal-majoor Frederik Vansina, commandant van de Luchtcomponent, zullen de vier TTH-helikopters jaarlijks nog 600 vlieguren doen, in plaats van de 1.000 die ze theoretisch jaarlijks zouden vliegen. Dat aantal is in de realiteit echter nooit bereikt. De vier NFH-helikopters behouden een vluchtplan van 1.000 uren per jaar, aldus Vansina aan Belga.

Zoals bekend wordt de Luchtmachtbasis Koksijde binnenkort opgedoekt en verhuizen de helikopters naar de luchthaven van Oostende. Vanaf eind 2023 zullen de NH90-toestellen vanuit Oostende opereren.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier