Deerlijk neemt na 35 jaar afscheid van koster Mario

Mario Piers neemt afscheid als koster-organist. © MVD
Marc Vergote
Marc Vergote Medewerker KW

Met grote nauwgezetheid en vakkennis was Mario Piers (61) gedurende 36 jaar koster-organist in Deerlijk. Geen grote woorden maar steeds ten dienste. Op zondag 18 augustus is er een afscheidsviering in de Sint-Columbakerk.

“Ik ben een Waregemnaar. Muziek en zang waren van jongs af aan mijn favoriete vakken”, vertelt Mario Piers. “De belangstelling voor muziek erfde ik van mijn moeder. Ik volgde vele jaren piano en zang. Later leerde ik orgel. Ik zat nog in het middelbaar toen ik al eucharistievieringen verzorgde in de kapel van het Torenhof in Waregem.”

Het vrijkomen van een plaats als koster-organist bracht hem in zijn buurgemeente Deerlijk. “Ik ben begonnen in februari 1989 als koster-organist met ook enkele administratieve taken. De beginjaren waren niet makkelijk en het was een zoeken vooral in het administratieve van de kerkfabriek. In de pastorie van pastoor Michiel Declercq werd een secretariaat ingericht.”

Mario kon steeds op vrijwilligers rekenen. “Ik heb vele jaren hulp gekregen van vooral zuster Benigna en Miet Vergote. Voor de vervanging als organist kon ik in de beginjaren rekenen op Hugo De Backer, Jozef Decock, Marcel Vercruysse en Monique Naessens. Later kwam ook vervanging door Didier Debels.”

Kerkkoren

De kerkkoren begeleiden behoorde ook tot zijn opdracht. “Toen ik startte was er het Sint-Ceciliakoor onder leiding van Monique Naessens. In 2005 werd Didier Debels dirigent. Ik werd ook gevraagd om het kinderkoor ‘Maria’s Vreugd’, onder leiding van Carine Viaene, te begeleiden. Het Gregoriaans koor werd later opgericht en staat nog steeds onder leiding van Egide Vandommele.” Later kwam ook het onderhoud van de kerk erbij.

Mario is een gegevensbank op zich over Deerlijk. Hij is ook coördinator van het parochieblad ‘Kerk&Leven’. “Ik wil bij dit afscheid alle vrijwilligers danken voor hun inzet.”

Op zondag 18 augustus is er om 10 uur in de Sint-Columbakerk een dankviering met receptie voor Mario en ook voor zijn collega-koster Philippe Schepereel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier