Deefke serveert beenham in oude brandweerkazerne van Deerlijk

Bert Vandamme met zijn eclairs, boer Willem Labeeuw van het Bokkeslot en coördinator Deefke Courtens bij een promostand voor het festival van Deefkes Beenhesp.© MVD
Bert Vandamme met zijn eclairs, boer Willem Labeeuw van het Bokkeslot en coördinator Deefke Courtens bij een promostand voor het festival van Deefkes Beenhesp.© MVD
Redactie KW

“Stilzitten is niet aan mij besteed. Ik was als kok al vele maanden werkloos en zet mij her en der in als vrijwilliger. Ik doe boodschappen en ben beschikbaar om coronaveilig mensen ergens naartoe te voeren”, vertelt Davie Courtens uit Deerlijk, beter bekend als Deefke. Maar ook voor het Bokkeslot zet hij zich in, onder meer door de verkoop van beenham.

Davie Courtens is sinds vele jaren vrijwilliger op de kinderboerderij Bokkeslot. “Willem Labeeuw, een goede vriend, leidt deze leuke pleisterplaats voor kinderen. Ik steek een handje toe voor de werking van de zelfoogstboerderij en de Lokaalmarkt. Enkele jaren geleden stelde Willem voor om tijdens de opendeurdagen van mei, warme beenham klaar te maken. Dit werd een schot in de roos en de rij gegadigden werd elk jaar langer.” ‘Deefkes Beenhesp’ groeide uit tot een aantrekkingsitem tijdens de opendeurdagen. “Maar vorig jaar dicteerde de corona onze manier van leven en was er geen opendeur. Ook dit jaar niet en dit zorgt voor een aardig verlies aan inkomsten voor het Bokkeslot.

Precies de manier van pekelen maakt de beenham zo bijzonder

Boer Willem Labeeuw: “Wij werkten een alternatief uit en bieden op zaterdagnamiddag 15 mei porties warme beenham aan. Deefke verzorgt de voorbereiding en alles is af te halen in de oude brandweerkazerne. Dit volgens een tijdslot dat bepaald wordt bij de reservatie.” Deefke: “Er is keuze tussen beenham, stoofvlees en een veggie alternatief. Daarbij horen ook een assortiment groenten van op de boerderij en frietjes. Verder is er ook pastasalade en peper- en champignonsaus. Een kindermenu kan ook. Wat de beenham zo bijzonder maakt? De manier van pekelen en daarom moet de bestelling tegen 8 mei binnen zijn.”

Bert Vandamme, verantwoordelijke van het Bokkeslot voor de Lokaalmarkt: “Alle groenten zullen supervers zijn. Ik ben echter patissier van opleiding en de passie voor het bakken blijft in mijn bloed. Om het initiatief te steunen, maak ik voor elke besteller een eclair klaar. Volledig met verse producten!” (MVD)

Reserveren kan tot 8 mei via www.bokkeslot.be of op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier