De Wit waarschuwt dat regering met N-VA in communautaire stilstand kan verzanden

De Ijzerwake herdenkt de slachtoffers van de twee wereldoorlogen in combinatie met een rally voor Vlaamse onafhankelijkheid. © Nicolas Maeterlinck

Voorzitter Wim De Wit heeft zaterdag tijdens zijn toespraak op de 23ste IJzerwake in Steenstrate (Ieper) gewaarschuwd dat “de komende regering met N-VA mee aan het stuur zal verzanden in een communautaire stilstand”. De begroting wordt meteen aangepakt, maar de beloofde communautaire omslag wordt verwezen naar een werkgroep, vervolgde hij.

“Want we kennen die Belgische werkgroepen, studiecentra of hoe ze ook mogen heten: het zijn voorwendsels om de hete hangijzers naar de Griekse kalender te verwijzen. Niets wijst erop dat het dit keer anders is”, aldus nog een pessimistische De Wit.

De IJzerwake ontstond een kwarteeuw geleden als radicale afscheuring van de IJzerbedevaart en brengt de radicale Vlaamse beweging samen, met jaarlijks een omvangrijke delegatie van het Vlaams Belang. Terwijl in de topjaren ruim 5.000 deelnemers afzakten naar het monument voor de Gebroeders Vanraemdonck, kalft het bezoekersaantal jaar na jaar af. Zondag waren er zo’n 2.000 mensen aanwezig.

Ook Michael Discart, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, blikte in zijn gasttoespraak terug op de voorbije verkiezingen en stelde vast dat “het verkiezingsresultaat ertoe geleid heeft dat onze Vlaamse politici niet bij machte waren om het beleid naar zich toe te trekken”. Discart wees erop dat Vlaanderen op 9 juni “een sterk signaal uitzond naar Brussel door de kaart van ons land prachtig zwart-geel te kleuren”. “Nooit eerder behaalden de Vlaamse V partijen samen een dergelijk hoge score.” Daarom eist hij dat de V-partijen met zijn allen hun verantwoordelijkheid nemen om “de verkiezingsuitslag in harde realiteit om te zetten: meer Vlaamse autonomie met de onafhankelijkheid van Vlaanderen als ultieme doel”.

Verbrokkeld landschap

Wim De Wit stelde vast dat het in het verbrokkelde partijpolitieke landschap van vandaag onmogelijk is om op een legale manier tot een staatshervorming te komen. Hiervoor is immers een tweederdemeerderheid nodig in het parlement en een meerderheid in elke taalgroep.

Vlaams-nationalisten gaan ervan uit dat België niet werkt en dus minstens moet omgevormd worden tot een confederatie. Daarom is het voor De Wit een merkwaardige strategie (van de N-VA) om deel te nemen aan een regering zonder concreet plan voor die omvorming. “Ofwel wordt inderdaad aangetoond dat België niet werkt en bestuurt men slecht. Dat kan enkel de ambitie zijn van politici die alleen begaan zijn met de eigen carrière. Ofwel bestuurt men goed en bewijst men dat België wel werkt en een omvorming dus overbodig is”, aldus de IJzerwake-voorzitter. “Overigens is een confederale omvorming totaal onvoldoende om Vlaanderen te geven waar het recht op heeft”, besloot De Wit.

Hij wees ook op het gevaar dat de belastingen en besparingen grotendeels op Vlaanderen afgewend zullen worden. “Totaal onaanvaardbaar. Want dan betaalt Vlaanderen drie keer: een keer via de transfers, een tweede keer via de rentelasten op andermans schulden en een derde keer om die scheve situatie recht te trekken. Het is immoreel voor een Vlaamse partij – laat staan een Vlaams-nationale partij – om hiermee in te stemmen”, aldus nog De Wit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier