“De wedstrijd verliep niet vlekkeloos”: Jeremy Chiers haalt finish Iron Man in minder dan 15 uur

Jeremy Chiers mag zich officieel Iron Man noemen. © Jonathan Folens
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Jeremy Chiers (33) uit Olsene mag zich sinds afgelopen zondag een Iron Man noemen. Op amper tien maanden tijd stoomde hij zich klaar voor de hele triatlon bestaande uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een volledige marathon. “Ik dacht, als Average Rob dat kan, dan kan ik dat ook”, zegt Jeremy.

Een jaar geleden namen Youtube-fenomenen Average Rob en zijn broer Arno The Kid met succes deel aan de Iron Man in Klagenfurt. Ze hadden daarvoor slechts zes maanden intensief getraind. Op hun Youtube-kanaal documenteerden ze hun voorbereiding tot het moment dat ze de woorden ‘You are an Iron Man!’ mochten horen.

Elke dag trainen

Jeremy Chiers vond hun prestatie zodanig inspirerend dat hij besloot om in hun voetsporen te treden. “In juli zijn we met het gezin nog op reis geweest -ik ben zelfs verdikt- maar in september begon ik met trainen”, zegt Jeremy. “Ik liet me bijstaan door een trainer en al snel was ik elke weekdag aan het fietsen, lopen of zwemmen. Naar het einde toe trainde ik zelfs in het weekend, al was dat niet eenvoudig te combineren met mijn job. Ik werk in brasserie ’t Kappelhuis.”

“Als kind was ik wel sportief maar op mijn zeventiende had ik een zwaar ongeval waarbij ik een open beenbreuk opliep. Daardoor heb ik jaren amper gesport. Tot vorig jaar ging ik zo een keer per week gezapig lopen. Al merkte ik wel dat ik snel terug tien kilometer kon lopen. Vanaf zo’n afstand leer je ook doseren, erg belangrijk bij een Iron Man.”

Overbelasting

“Zo’n anderhalve maand voor ik naar Klagenfurt zou trekken, kreeg ik echter een ontsteking aan mijn scheenbeenvlies. Volgens de dokters was het een overbelasting van het been dat ik ooit gebroken had. Ik lag goed op schema maar plots kon ik een maand niet meer lopen. Dat was enorm demotiverend, ik dacht even dat het niet meer zou lukken.”

“Ik wou mezelf en iedereen die me gesteund heeft niet teleurstellen”

“Op karakter heb ik de voorbereiding toch doorgezet. Ik had als doel om de Iron Man in 13 tot 14 uur uit te doen maar het hielp enorm om dat uit mijn hoofd te zetten. Daardoor ben ik eigenlijk met een rustig hoofd gestart. Al is de wedstrijd zelf niet vlekkeloos verlopen.”

Emotioneel

“Het zwemmen ging vlot maar bij het fietsen kreeg ik een ontsteking op mijn enkel. Na 20 kilometer wou ik afstappen, ik ben mezelf een paar keer tegengekomen. Het fietsen was sowieso mijn minst favoriete onderdeel en dat ging door regen en wind in de bergen. Maar ik wou mezelf en alle mensen die me gesteund hadden niet teleurstellen. De Iron Man was ook zeer emotioneel. Ik moest vaak mijn tranen inhouden van de ontlading, dat ik eindelijk aan het doen was waar ik zo voor getraind had.”

“Ik moest vaak mijn tranen inhouden van ontlading”

“Na het fietsen had ik weinig zin om nog 42 kilometer te lopen, al doe ik dat eigenlijk het liefst. Maar ik heb gedaan zoals Arno The Kid: een paar honderd meter wandelen door de bevoorrading en dan terug een paar kilometer lopen tot de volgende post. Na 30 kilometer was het vat echt af maar ik wist dat ik er bijna was. Bij de meet was ik vooral blij dat het gedaan was, dat die tien maanden niet voor niets waren geweest.”

Steun

Jeremy finishte uiteindelijk in 14 uur, 47 minuten en 10 seconden. “Hij was wel wat verward door de vermoeidheid”, zegt Jeremy’s partner Ann-Sophie Van Heuverswyn. “Ik moest hem door de menigte loodsen en hij was bijna zomaar een straat overgelopen. Ik ben heel trots dat Jeremy het gehaald heeft maar het was niet eenvoudig. Ik werk ook in shiften en we hebben twee kinderen, het was puzzelen met de agenda’s.”

Jeremy is zijn vrouw dan ook erg dankbaar voor haar steun en is niet meteen van plan om zijn krachttoer te herhalen. “Al zou ik een halve Iron Man misschien nog durven”, knipoogt Jeremy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier