“De solidariteit in het land is heel groot”: Thierry Daelewyn zamelt geld in voor kinderen in Combodja

Thierry Daelewijn hoopt dat deze generatie van kinderen via sensibilisatie het verschil zal maken voor het volledige dorp later. © gf
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op 15 september organiseert Hope For The Children voor de tweede keer ‘Wandel voor Cambodja’. Dokter Thierry Dalewyn (68) uit Waregem begon 12 jaar geleden met het project dat ondertussen al 170 kinderen hulp bood. “Dit is mijn levenswerk, ik ben daar thuis”, klinkt het.

“In november 2012 hebben wij samen met Sinthay Neb voor het eerst Rong Vean bezocht. Sinthay Neb is in dit dorp geboren tijdens het Pol Pot regime”, vertelt Dokter Thierry Dalewyn. “Hij kon in Europa studeren en is nu directeur van een NGO in Pnom Penh (Cambodja). Hij ondersteunt regelmatig zijn geboortedorp met privémiddelen. Via hem is er dan een eerste contact geweest met de verantwoordelijke van het dorp en met de directeur van het schooltje.”

“Sinthay kon alles vertalen, regelde de praktische zaken, niets is hem te veel! We namen ‘basic’ materiaal mee voor de school en kochten tafels, stoelen en papier in Siem Reap. De mensen waren zeer gelukkig en dankbaar voor onze hulp. Eens terug thuis beslisten we om een project op te starten om deze mensen te helpen: Hope For the Children was geboren.”

Kinderen scoren goed

“Ik ontmoette Sinthay op een vergadering in Brussel. We raakten aan de praat en werden vrienden, vooral op lange afstand. Er volgden jaarlijkse bezoekjes over en weer, tot er op een bepaald moment acties voor het goede doel werden georganiseerd. Dit doel was Rong Vean, zijn dorp. Het begon kleinschalig met het idee de scholing en het sociaal werk te verbeteren.

“Door het ingezamelde geld is de welvaart al groter geworden”

De humaniora was bijvoorbeeld heel moeilijk te bereiken. Zes jaar geleden bouwden we daar een internaat en drie klassen waar privéles wordt gegeven. 35 kinderen volgen daar nu hoger onderwijs. Wanneer een nationaal examen volgt, scoren de kinderen uit ons dorp heel goed. Er zitten ondertussen al studenten voor verpleging, ingenieur, bankbediende en accounting bij. Er kan zelfs dans- en computerles gevolgd worden. Het is de enige school waar dit kan.”

Grote solidariteit

“De solidariteit in het land is heel groot. De welvaart is door het ingezamelde geld groter geworden. Vrijwilligers van bij ons komen tijdens de grote vakantie enkele weken meehelpen. Er zijn ook langdurige vrijwilligers en er zijn tal van bezoeken uit de Waterhoek uit Waregem. Ook Fred Verhaeghe was een grote meerwaarde als leerkracht tuinieren. Zijn snoeischaar plakt als het ware aan zijn handen. Hij gaf er les, wat bijzonder gesmaakt werd. Een nieuwe wereld ging open voor de dorpelingen.”

Enorme boost

“Het algemene doel van ons project is de extreme armoede in Rong Vean aanpakken. Het is de bedoeling dat de generatie van kinderen nu via sensibilisatie het verschil zal maken voor het volledige dorp later. Zij zullen ouders zijn die het leven en school anders ervaren hebben: een leven met gezondere voeding, waarin vrouwenemancipatie centraal staat en anticonceptie geen taboe meer is, een school met beter onderwijs en advies rond hygiëne, een leven met meer opening naar de buitenwereld en menswaardigere jobs. Het feit dat een externe organisatie het dorp ondersteunt, interesse vertoont en concrete doelen aanreikt, geeft een enorme boost aan alle inwoners.”

“De huidige generatie van kinderen zal later het verschil maken in het dorp”

“Onze hoofdsponsor, Darline Devos, van Miss België, betaalde alle infrastructuren. Zonder haar stonden we niet waar we nu staan. Daar ben ik eeuwig dankbaar voor. Er zijn ook verenigingen die acties doen voor serviceclubs. Er zijn mensen die maandelijks steunen. En er is nu opnieuw onze wandeling.”

Wandeling

“Na onze succesvolle editie in 2022 willen we jullie met veel enthousiasme opnieuw uitnodigen op de wandeling ten voordele van ons project in Cambodja. Op zondag 15 september verwelkomen we jullie tussen 14 en 15 uur in Herberg De Vrijboom te Nokere (dorpsplein) voor een wandeling van ongeveer 6 km. De wandeling is geschikt voor kinderen en buggy’s. Na een verfrissing en versterking halverwege wacht jullie een (Cambodjaanse) Hap en Tap in De Vrijboom.

Een grote dank je wel aan de De Vrijboom dat we opnieuw van deze prachtige locatie gebruik kunnen maken. Een wandel- en/of steunkaart kost €10 en kun je bekomen via de leden van Hope For the Children of stuur een bericht naar christiaens.c@skynet.be

Meer info op https://hopeforthechildren.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier