De Sociale Kruidenier RSL opent de deuren: “Mensen uit armoede helpen”
Nadat De Graancirkel uit Roeselare en de Sint-Vincentiusvereniging uit Beveren besloten hadden om samen te werken, gaat vzw De Sociale Kruidenier RSL op maandag 14 juni officieel van start op hun nieuwe locatie, RSL Op Post. “We proberen er alles aan te doen om armoede onder bedwang te houden”, aldus Bart Wenes.
Voortaan kunnen klanten op doorverwijzing via het Welzijnshuis terecht bij deze nieuwe vzw op de RSL Op Post, Brugsesteenweg 44 in Roeselare. Op de website van de Belgische Federatie van voedselbanken wordt meegedeeld dat in 2020 tussen de 175 000 en 195 000 mensen een beroep deden op voedselhulp via de aangesloten verenigingen bij de Voedselbanken, wat een significante stijging is ten opzichte van de jaren daarvoor. Daarom spelen voedselverdeelpunten een cruciale rol voor heel wat mensen in moeilijke tijden. De Sociale Kruidenier RSL heeft de ambitie om ongeveer 250 klanten per week te bedienen. Hun assortiment bestaat bijna volledig uit voedseloverschotten die ze ontvangen van verschillende warenhuizen uit de streek of van de Voedselbank van West-Vlaanderen. “Het verbaast me telkens weer dat we altijd zo veel mooie producten krijgen”, zegt algemeen verantwoordelijke Katrien Casteleyn. “Vooral van brood, maar ook van groenten en fruit is er altijd een enorm overschot. Dat alles zouden de warenhuizen normaal gezien weggooien.”
Belang van sponsors
“In 2019 begonnen bepaalde ideeën te rijpen om de Graancirkel en de Sint-Vincentiusvereniging te laten samenwerken”, vertelt Patrick Schreurs, een van de voorzitters van De Sociale Kruidenier RSL. “En het resultaat is schitterend. Wij willen tegemoetkomen aan een universeel recht van ieder individu, namelijk het recht op voeding.”
Medevoorzitter Marcel Vandamme sluit zich daar volledig bij aan: “Ik had nooit gedacht dat het uiteindelijk tot een fusie van de twee organisaties zou komen, maar wij zijn nu eenmaal van het ras dat wil vooruitgaan. Het is ongelooflijk hoe veel voeding wordt verspild en weggegooid. Daarom willen wij voedsel een tweede leven schenken. Kwalitatieve voeding verschaffen mag dan wel onze eerste doelstelling zijn, onze prioriteit ligt ook bij het willen vermijden van tenietdoening. Bovendien hebben we nog heel wat opdrachten te vervullen op lange termijn. Zo willen we bijvoorbeeld mensen vertrouwd maken met geld, we willen hen leren hoe ze met een bepaald budget kunnen omgaan. Wij zijn ervan overtuigd dat we mensen een duwtje in de rug kunnen geven: dat is de enige manier om uit deze historische armoede te geraken. Een andere ambitie is om na verloop van tijd vijf dagen per week open te zijn in plaats van vier, maar daarvoor hebben we eerst meer vrijwilligers nodig. Nu werken hier een dertigtal vrijwilligers en drie vaste medewerkers, maar we willen meer geëngageerde vrijwilligers rekruteren en hen de nodige vorming aanbrengen. Dat brengt ons natuurlijk bij het feit dat we op sponsors aangewezen zijn, aangezien we ons hele assortiment gratis aanbieden. Naast subsidies van het Europees armoedefonds vormt Stad Roeselare onze belangrijkste steun, ook in moreel opzicht, waarvoor we heel erg dankbaar zijn. Tot slot vinden we het van belang dat we mensen in contact brengen met andere mensen en dat we een luisterend oor bieden. Wij staan naast mensen en niet voor of achter hen.”
Bart Wenes, voorzitter van Bijzonder Comité Sociale Dienst en schepen van OCMW-beleid/Welzijnshuis, Seniorenbeleid en Zorgbedrijf, vult aan: “Als stad proberen we er alles aan te doen om armoede onder bedwang te houden. Afgelopen jaar zagen we de armoedecijfers alsmaar stijgen, dus vonden we het noodzakelijk om actie te ondernemen. Met deze samenwerking hebben we de ambitie om de kleinste sociale kruidenier van België te worden, we willen zo weinig mogelijk werk hebben. We hebben allemaal dezelfde filosofie: we willen mensen helpen en we willen dat ze uit die vicieuze cirkel van armoede kunnen komen.” Burgemeester van Roeselare, Kris Declercq, is in ieder geval enthousiast over het project: “Ik ben alvast jullie grootste supporter.”
Vzw De Sociale Kruidenier RSL wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de (financiële) ondersteuning van Stad en OCMW Roeselare, de Voedselbank, vele leveranciers van voedsel en gulle sponsors. Ook particulieren hebben de mogelijkheid giften te doen en kunnen hiervoor een fiscaal attest bekomen.
Voor concrete info kan je hiervoor terecht bij de coördinator mevrouw Katrien Casteleyn (0474 311349).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier