De opmerkelijke geschiedenis van ‘Baron’, het drankje van Joris: “Alles begon met twee liftende meisjes”
Toen Joris Decoene uit Hertsberge twee Poolse liftsters meenam in zijn auto, had hij niet kunnen vermoeden wat dat in gang zou zetten. Vijf jaar later is één van hen zijn vaste vriendin én brengt hij dankzij haar vader zijn eigen ‘mede’ op de markt. “Die liftende meisjes meenemen, veranderde mijn hele leven.”
Joris Decoene (vandaag 30) uit Hertsberge nam eind mei 2014 twee liftende studentes uit Polen mee in zijn auto. Hij bracht hen van Gent naar Namen, niet beseffend dat één van die meisjes, Karolina, kort daarna zijn vriendin zou worden.
Karolina keerde na haar periode in België terug naar de Poolse hoofdstad Warschau. Daar leerde Joris haar ouders kennen en kwam hij in contact met mede, een voor hem onbekend drankje . Mede is nochtans de oudste alcoholische drank ter wereld, ouder dan bier en wijn. Het Engelse woord voor huwelijksreis, honeymoon, heeft zijn naam zelfs te danken aan het drankje, dat ook wel eens honingwijn genoemd wordt. Pasgetrouwden moesten ooit een maand lang mede drinken. En als de mede goed was, zou dat resulteren in de geboorte van een zoon.
Sublieme smaak
Joris raakte zo geboeid door dat drankje en zijn rijke geschiedenis, dat hij ermee begon te experimenteren. “Toen ik in Polen was, liet de vader van Karolina mij altijd enhousiast proeven van zijn brouwsels”, vertelt de Hertsbergenaar. “Letterlijk in élke hoek stond er wel iets te borrelen of te rijpen: fruitwijnen en vermouths, maar ook mede. Rond de kerstperiode van 2014 vond hij het tijd om mij te laten proeven van een experiment waar hij al 15 jaar mee bezig was: een drankje met mede op basis van boekweithoning. Een heel speciale drank met een sublieme smaak.”
Joris was zwaar onder de indruk. En hij niet alleen: ook zijn familieleden en vrienden die hij van het drankje liet proeven, toen hij terug in Hertsberge was. “Toen kwam ik op het idee om ook te beginnen experimenteren met mede. Ik schafte het nodige brouwgerief aan, kocht bij een imker uit het dorp een aantal kilo’s honing en veel meer had ik niet nodig voor mijn eerste brouwsel.”
Kelder werd labo
De jonge ondernemer verdiepte zich in het brouwproces, bezocht mederijen in Polen en vormde de kelder van zijn ouderlijke woonst om tot een soort labo. “Hoewel mede maken technisch gezien vrij eenvoudig is, bestaat de moeilijkheid erin een verfijnde mede te maken. Honing bevat niet de zuren die druiven wel hebben en in principe voor een goede balans zorgen.”
Het idee om een eigen drankje op de markt te brengen, volgde snel. “De mede die wij goed vinden, is bij ons namelijk niet te vinden. De stijgende populariteit in andere landen, zoals de VS, versterkte ons idee om er commercieel iets mee te doen. Een vriend van mij is eigenaar van brouwerij Eutropius in Menen. Daar hebben we eind 2017 de eerste partijmede opgestart. Na een lange rijping zijn nu de twee eerste types klaar. Baron Apple Mead bevat vier honingtypes van een lokale imker en het sap van drie appelsoorten. Baron Buckwheat Mead bevat Poolse boekweithoning en lokale honing.”
Ondertussen is Baron verkrijgbaar in onder meer Groot Vlaenderen en Missault in Brugge. “En als winnaar van een wedstrijdje van Handmade in Brugge en de Makersrepubliek, stonden we vier dagen in The Box in de Academiestraat. Daar konden we ons verhaal doen en mensen laten proeven. Puur en lichtjes gekoeld, is mede ideaal als aperitief of digestief. De drank is heel lang te bewaren en verbetert met de tijd.”
Warschau
Joris had nooit kunnen vermoeden wat een onverwachte ontmoeting met twee liftende meisjes teweeg zou brengen. Het veranderde zijn hele leven, want vandaag woont hij in de Poolse hoodfstad. “Warschau trekt mij op de een of andere manier aan: hoewel minder bekend bij ons, is het een moderne stad in volle evolutie. Zeer dynamisch, en heel veel te doen voor jonge mensen.”
“Gelukkig krijg ik voor mijn brouwactiviteiten hulp van mijn ouders en van mijn collega van de brouwerij in Menen. Uiteraard ben ik geregeld in België voor de belangrijke fases in het brouwproces, maar goede mede maken is ook een lange tijd niks doen. Veel geduld oefenen en wachten, zoals ik leerde van Karolina’s vader.” (Piet Himpens)
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier