De Klimtoren doet elke dag een beroep op helpende handen: “Onze vrijwilligers zijn gewoonweg onmisbaar”

Een deel van het vrijwilligersteam van basisschool De Klimtoren. © PDC
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Het is algemeen bekend dat heel wat basisscholen noodgedwongen een beroep moeten doen op vrijwilligers om een vlotte werking van het dagelijkse schoolleven te garanderen. In basisschool De Klimtoren in Jabbeke zijn ruim twintig vrijwilligers elke dag aan het werk om bij te springen.

“Onze vrijwilligers zijn ontzettend waardevolle medewerkers en beschouwen we als volwaardige personeelsleden”, opent directeur Rebekka Buyse. “Ze maken deel uit van het schoolteam en daarom vieren we hen uitgebreid op de Dag van de Leerkracht. Ze zijn een heel belangrijke schakel van het geheel. Eigenlijk zijn ze onmisbaar.”

Waardering

Sonia Naert (72) is zonder enige twijfel de vrijwilliger die al langst in De Klimtoren rondloopt. “Ik ben ooit gestopt, maar ik ben teruggekeerd”, lacht de kranige zeventiger. “Ik poets met heel veel plezier de klassen van de kleuterschool en iedereen waardeert mijn werk. De waardering en schouderklopjes die ik dagelijks krijg zijn de beste motivatie om op mijn leeftijd door te gaan met dit werk.”

Claudine Deschacht (54) is ondertussen ook al een zestal jaar actief als vrijwilliger in de Klimtoren. “Ik hou van het contact met de andere vrijwilligers en zie het niet zitten om een hele dag thuis rond te lopen. Ik doe elke dag samen met mijn echtgenoot het middagtoezicht op de speelplaats van de oudste leerlingen. Het is niet de gemakkelijkste taak, maar de waardering die we krijgen van de directeur en de leraren maakt veel goed. We worden in deze school als vrijwilliger echt in de watten gelegd. Het is hier eigenlijk het hele jaar door Week van de Vrijwilliger…”

Hilde Marchand (62) is al vele jaren als vrijwilliger actief in verschillende organisaties, maar is pas sinds november in De Klimtoren aan de slag. “Ik ben alleen en sociaal contact vind ik een noodzaak om me goed te voelen. Ik ben blij dat ik als hulp in de eetzaal mijn steentje kan bijdragen om de taak van de andere vrijwilligers wat te verlichten. De vergoeding die we krijgen is leuk meegenomen, maar is zeker niet het belangrijkste.”

Puzzelen

“Ik kan mijn vrijwilligers haast niet missen, want als er iemand van hen afwezig is, moet er flink gepuzzeld worden. Wie geïnteresseerd is om deel uit te maken van dit team, is meer dan welkom”, besluit de directeur van De Klimtoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier