De Kiste in Tielt heropent na overlijden van geliefde barvrouw Clarine

(foto WME)
Redactie KW

Op vrijdag 29 mei was het voor iedereen die De Kiste lief heeft, toch serieus schrikken toen het overlijden van de barmoeder Clarine Coene binnen sijpelde. Nu ruim een maand later openden vader Geert en zoon Dieter op donderdag 2 juli opnieuw de deuren. Al is het vooral Dieter die de tapkraan zal bedienen.

“Eigenlijk was het de bedoeling om het café over te laten aan iemand anders en was ik op zoek naar een overnemer”, opent Geert Janssens. “Enkele geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen, omdat ze het wel zagen zitten maar echt concreet is het niet geworden.” Het was zoon Dieter die Geert deed beslissen om verder te gaan met De Kiste. “Het reilen en zeilen binnen het cafégebeuren leerde ik al heel vroeg kennen, want op amper zevenjarige leeftijd liep ik al rond in de Cartouche en de laatste jaren stak ik tijdens evenementen de handen uit de mouwen en hielp ik mee in de Kiste. Het idee om later van tijd de tapkraan over te nemen werd opgeborgen, omdat het ernaar uitzag dat Clarine en mijn vader nog jaren de zaak gingen uitbaten. Eerlijk gezegd, zonder de coronacrisis was het allemaal anders gelopen en stond ik hier vandaag niet achter de toog. Het idee kwam stilaan weer opborrelen maar toch twijfelde ik nog een beetje. Na een goed gesprek met mijn vader hakten we de knoop door om er samen voor te gaan.”

familie

Geert zal als een goede leraar een oogje in het zeil houden. “Als familie moet je er zijn voor elkaar en ik wil Dieter de kans geven om te tonen wat in hij in zijn mars heeft. Hij zal vooral de café doen terwijl ik mij zal bezighouden met de administratieve molen. Al zal ik natuurlijk wel een oogje in het zeil houden.” Al is het vooral Dieter die zal instaan voor de klanten. “Ik verwacht niet dat mijn vader hier constant is. Als het wat minder druk is, kan hij dan even het café verlaten om op die manier toch andere zaken te kunnen doen.”

Aan de ziel van het café wordt niet geraakt. “In het café zullen we iets voorzien zodat de herinnering aan Clarine altijd zal blijven. Net als Clarine de liefde had voor de klant, willen we deze waarde hoog in het vaandel dragen. De Kiste moet een café blijven voor jong en oud waar de liefde voor de klant centraal staat. Ook de verenigingen die gebruik maken van onze infrastructuur hoeven niet te vrezen. Kortom iedereen is en blijft hier welkom. Wel zal het aanbod wat betreft eten wat beperkt worden. Het was Clarine die telkens lekkere zaken afleverde en we willen niet hebben dat we moeten inboeten aan kwaliteit vandaar de beslissing om de kaart te gaan beperken.”

inloopperiode

De openingsuren zullen er ook iets anders uit zien. “Als een soort van inloopperiode om te kijken hoe het werkt zullen wij enkel open zijn van donderdag tot en met zondag en dit telkens vanaf 9 uur. Op die manier kunnen de vroege vogels als bij ons terecht voor hun koffie”, vertelt Dieter. “Als het goed loopt, kunnen we dan nog extra dagen open doen”, vult Geert aan. Met de zomermaanden nog in het verschiet kan De Kiste gelukkig rekenen op iets groter terras dan normaal. “Door het coronavirus hebben we de mogelijkheid gekregen om ons terras uit te breiden en dat hebben we dan ook gedaan waardoor ons terras nu dubbel zo groot is geworden. Op die manier kunnen we toch een vijftig mensen ontvangen en hopelijk met wat zomers weer erbij kunnen we met de Kiste zorgen voor een mooie zomertijd op een ons terras”, blikt Dieter vooruit. “Natuurlijk met respect voor de social distancing tussen de verschillende tafels. Ook binnen zullen we het nodige doen om de veiligheid te garanderen.” (KEMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier