De Hoge Kouter viert zijn medaillewinnaars op 40ste Special Olympics: “In 2025 gaan de Special Olympics door in Kortrijk”

Het netbalteam van de Hoge Kouter, met (boven) van links naar rechts: Bram Claerhout, Ayen Monserez, Witse Soete, Kaylee Maegerman, Arne Tant, Brian Lippens, Jency Devos, Nienke Maes, Franky Samyn, Dominique Vandenbroucke en Trui Lemaitre © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het voorbije Hemelvaartweekend werden 946 gouden, 910 zilveren, 842 bronzen en 2.582 deelnamemedailles uitgereikt op de Special Olympics in La Louvière, waaronder aan 45 atleten van BuSO De Hoge Kouter. “Met onder meer netbal behaalden we goud en ons voetbalteam werd bekroond met de fair play beker”, zegt directeur Sem Vanhessche. Op 28 mei 2025 vindt de 41ste editie van de Special Olympics plaats in Kortrijk.

Voor de 40 stejubileumeditie van de Special Olympics konden atleten met een verstandelijke beperking zich bewijzen in 20 disciplines. Ook BuSO De Hoge Kouter tekende present in zeven sporten: atletiek, paardrijden, zwemmen, netbal, tafeltennis, voetbal en bocce.

“Een sport specifiek voor mensen met een beperking, een soort van petanque. Voor het eerst namen twee jongeren deel en eindigden we op de vierde plaats”, vertelt Sem. “Traditioneel gaat De Hoge Kouter met een zeer grote delegatie naar de Special Olympics. Dit keer met een 100-tal mensen bestaande uit vrijwilligers, coaches, een kookploeg, supporterende collega’s en uiteraard onze 45 atleten. We zijn één van de grotere clubs die deelnemen en zijn er al van bij de start bij.”

Een glunderende directeur Sem Vanhessche is trots op leerling Dieuwke, die een gouden medaille behaalde met het netbal op de Special Olympics.
Een glunderende directeur Sem Vanhessche is trots op leerling Dieuwke, die een gouden medaille behaalde met het netbal op de Special Olympics. © MD

Special Olympics 2025

Waarom deelnemen aan de Special Olympics belangrijk is, kan je volgens Sem enkel beschrijven als je er bent geweest.

“Het is een sportevenement met zeer hoge fair play. Iedereen kan er schitteren op hun eigen manier. Sport faciliteert om jezelf te kunnen zijn. Het is voor onze jongeren niet mogelijk om deel te nemen aan normale sportdisciplines, op deze manier kunnen ze het wel beleven zoals wij dat doen.”

“Het is echt een apart gevoel om hen te zien. Er komt uiteraard veel bij kijken. Alle 3.400 atleten en 1.200 coaches gaven drie dagen lang het beste van zichzelf. Volgend jaar gaan de Special Olympics door in Kortrijk. Dat worden vier hoogdagen en zal heel wat volk op de been brengen in de stad.”

“Alle 3.400 atleten en 1.200 coaches gaven drie dagen lang het beste van zichzelf”

De Hoge Kouter zal waar ze kunnen meehelpen bij de organisatie van de Special Olympics 2025. “Aangezien wij al jaren lang deelnemen en een Kortrijkse club zijn, zullen we zeker ons steentje bijdragen. Maar voorlopig is het nog afwachten hoe. Bij Stad Kortrijk is er nog maar net een coördinator aangesteld. We zullen alvast meehelpen zoeken naar accommodaties en sponsors – er komen veel centen kijken bij zo’n evenement – en vrijwilligers aantrekken.

Dieuwke is dolgelukkig met haar gouden medaille.
Dieuwke is dolgelukkig met haar gouden medaille. © MD

Goud voor netbal

Dinsdagvoormiddag 21 mei werden de atleten gehuldigd in de sportzaal van De Hoge Kouter. “Zo’n defilé proberen we ieder jaar te doen, zodat jongeren die niet mee waren op de hoogte zijn van de wedstrijden en we met trots onze prestaties kunnen tonen. Per discipline kwamen de atleten naar voor om hun medailles te tonen”, vertelt Sem.

Het netbalteam van De Hoge Kouter behaalde na drie dagen kampen de gouden medaille in La Louvière. Ze wonnen alle negen de wedstrijden. Dieuwke Spillebeen (15) is één van de atleten. Zij traint drie keer per maand op woensdagnamiddag op De Hoge Kouter. Zij faciliteren sporten op school en helpen trainen waar mogelijk.

De begeleiders voor de acht teamgenoten zijn Ayen Monserez, Franky Samyn, Trui Lemaitre en Dominique Vandenbroucke. “Ze doen het goed. Het leukste aan de sport vind ik opzetten en aanvallen. We staan in een soort van cirkel met een doorschuifsysteem zodat iedereen eens op een andere positie staat. Ik hou het meest van de bal over het net smijten. Het is mijn eerste jaar netbal, maar ik ben wel van plan het nog lang te doen. Ik wil geen andere sport spelen.”

21ste editie Special Olympics

Guldensporenstad wordt gaststad van 41 steeditie. De atleten zullen onder meer in actie komen in Sportcampus Lange Munte, SC Wembley, SC Drie Hofsteden, SC Olympiadeplein en Zwembad LAGO Kortrijk Weide. Op de aankomst van de Vlam is het nog wachten tot 28 mei 2025. Dan komen de Nationale Spelen op gang met een Torch Run, gevolgd door een openingsceremonie. De drie daaropvolgende dagen zullen meer dan 3.400 atleten met een verstandelijke beperking het beste van zichzelf geven in een 20-tal sporten. Ze krijgen ondersteuning van een 1.000-tal coaches en zo’n 2.000 vrijwilligers per dag. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de gezondheid van de atleten tijdens het Healthy Athletes Program. Hierbij biedt Special Olympics Belgium acht verschillende gezondheidsdisciplines aan waarbij atleten zich gratis kunnen laten onderzoeken.

Dieuwke nam voor de eerste keer deel aan de Special Olympics in La Louvière en kijkt uit naar de Kortrijkse editie op 28 mei 2025. “ We hebben een sterk team, dus we hadden de gouden medaille verwacht, maar we waren natuurlijk heel blij. Die werd zaterdagnamiddag uitgereikt. Mijn mama Cindy had kinderchampagne mee om een glaasje te klinken op de winst. In het Olympisch Dorp hebben we ook nog iets samen gegeten en gedronken. Na drie dagen was ik wel wat moe, dus zaterdagavond was er geen feestje meer, maar dat hebben we dinsdag ingehaald op school met de parade en het applaus.” En er ontstaan ook vriendschappen op de Special Olympics. “De ploegen komen van heel het land, dus ze spreken ook soms Frans en zelfs Duits. Niet zo gemakkelijk om dan vrienden te maken”, lacht Dieuwke. “Maar ik heb bijvoorbeeld wel nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt met de Balti Kortrijk Spurs.”

Op de avond van de openingsceremonie werd de Vlam van de Hoop aangestoken na de fakkelloop en bleef die heel het weekend branden in het Olympisch Dorp. Op het einde van de Spelen, tijdens de slotceremonie, gaf La Louvière de Vlam van de Hoop symbolisch door aan de volgende organiserende stad. Atletieker Alice Devooght had de eer om samen met schepen Wouter Allijns de vlam in ontvangst te nemen voor Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier