De Haan: “Lions kunnen voor iets extra’s zorgen”

Harry Buelens: "Rivierblindheid in Zuid-Afrika is praktisch volledig uitgeroeid dankzij een programma opgezet door Lions." (Foto JG)
Redactie KW

De krak van De Haan is niet de minste. Harry Buelens zit als Council Chairperson de gouverneursraad van de Lions Club België voor, 25 jaar nadat hij de Lions Club De Haan Permekeland als stichtend lid mede heeft opgericht. Het is via deze internationale organisatie die over heel de wereld maatschappelijk waardevolle initiatieven steunt, dat hij zich lokaal inzet voor onder andere de inclusie van mensen met een beperking.

Ondanks het feit dat de Lions Club in vele landen actief is, weten maar weinig mensen waar of op welke manier de organisatie actief is. “Lions Club is een netwerk van wel 40.000 clubs die goede doelen steunen verspreid over heel de wereld. De kernidee bestaat eruit om, meestal lokaal, iets belangeloos te doen voor een ander. Dat kan gebeuren met financiële middelen, maar ook door als Lion te zetelen in de raad van bestuur van bijvoorbeeld een instelling. Kijk, de staat voorziet bepaalde structuren, maar soms volstaan die structuren niet en zijn er geen middelen voor iets extra’s. Wij proberen daarvoor te zorgen, lokaal, maar ook internationaal.”

Lions Club De Haan concentreert zich vooral op inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. “In 2017 hebben we in de Potinière in De Haan onze tweejaarlijkse Familiedag Inclusie Vlaanderen georganiseerd, waarvoor we iedereen uitnodigen, tot verzorgers en familie toe. We deden een picknick op het strand, met de fanfare in de duinen en als afsluiter een erg gesmaakt optreden van Sam Gooris. Zo kunnen we de mensen even uit hun dagelijkse omgeving halen om een deugddoende dag te beleven, een écht feest. Maar we steunen ook initiatieven rond diabetes, milieu en de laatste jaren vooral kinderkanker.”

gevarieerde doelen

De doelen waarvoor de internationale Lions zich inzetten zijn even gevarieerd als talrijk. “In 2012 daagde voorzitter Wing-Kun Tam de beweging uit om wereldwijd 1 miljoen bomen te planten. Wij hebben er 50.000 van geplant, verspreid over heel het land. Met de economische boost in China werden ook daar Lions Clubs opgericht die duizenden cataract-operaties gefinancierd hebben op dat immense platteland daar. Voor inentingen tegen de mazelen in Afrika blijven we nauw samenwerken met de Bill Gates Foundation. En rivierblindheid in Zuid-Afrika is praktisch volledig uitgeroeid dankzij een programma opgezet door Lions. Als je dat allemaal verteld blijken de meeste mensen daar weinig van op de hoogte te zijn, helaas.” En dat heeft deze Krak hierbij in de De Zeewacht Kust even rechtgezet.

“We steunen ook initiatieven rond diabetes, milieu en kinderkanker”

“Nieuwe leden zijn altijd welkom bij ons”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Ook na mijn voorzitterschap zal ik me blijven inzetten voor de Lions Club, zowel lokaal als internationaal. Vanuit de hoofdzetel in de Verenigde Staten worden de lokale afdelingen voortdurend gechallenged om bepaalde doelstellingen te halen, zoals ‘tweemaal zoveel mensen bereiken’. Er zal dus altijd genoeg te doen zijn binnen Lions Club.”

Waarom wilde je Krak worden?

“Willen is een groot woord, maar ik ben Lions Club dankbaar dat ik een platform heb gevonden van waaruit ik me kan inzetten voor lokale goede doelen. Met mijn kandidatuur voor de Krak van de gemeente Middelkerke, wilde ik iets terugdoen door de Lions Club op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De organisatie kan er enkel wel bij varen en nieuwe leden zijn altijd welkom.”

Wat zit er achter achter je motto ‘Geven is belangrijker dan krijgen’?

“In onze maatschappij lijkt het steeds meer ieder voor zich te zijn. Het gaat er egocentrisch aan toe, vind ik. Zoals een voetballer die enkel maar voetbal speelt om goals te maken. Veel zal hij er echter niet inschieten. Geven is het tegenovergestelde van ieder voor zich.”

Welke verwezenlijking springt er voor jou uit?

“Dat kan ik eigenlijk echt moeilijk zeggen. Ik word telkens opnieuw geraakt tijdens mijn contacten met mensen met een beperking.”

Bio Harry Buelens

Privé

Antwerpenaar Harry Buelens uit de Normandiëlaan is weduwnaar, vader van twee dochters Caroline en Ellen en grootvader van drie kleindochters en een kleinzoon.

Opleiding en Loopbaan

Na een lange loopbaan bij de marine als officier heeft Harry nog een zaak gehad in zonnepanelen. Vandaag zet hij zich vrijwillig in voor Lions Club, een erg veelzijdige bezigheid.

Vrije Tijd

Een goed boek kan hem gerust even aan de zetel kluisteren. De boekenkasten in de zitkamer zijn er stille getuigen van. Hij leest graag over geschiedenis en er staat ook een hele rij misdaadromans van Jef Geeraerts.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak