De Haan krijgt nieuw politiekantoor voor rijkswacht en lokaal onthaal

Het politiekorps voor de plannen // Het gebouw waar het nieuwe politiekantoor komt. (Foto WK1)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het voormalige rijkswachtgebouw aan de Driftweg krijgt een nieuwe bestemming: over een tweetal jaar neemt de wijkpolitie van De Haan er haar intrek en wordt ook het lokaal onthaal er ondergebracht. De reconversie zal in totaal zo’n 1,35 miljoen euro kosten.

Het rijkswachtgebouw aan de Driftweg raakte bij de politiehervorming in 2001 in onbruik. Sindsdien werd het enkel nog aangewend voor de organisatie van opleidingen en schietoefeningen. “Dat het gebouw al meer dan 20 jaar staat te verloederen, is al heel lang een doorn in het oog van onze bevolking. Bij mijn aantreden als burgemeester wou ik daarom absoluut een oplossing voor het gebouw. Met de opstart van het reconversieproject vinken we meteen ook het laatste grote project van deze legislatuur af”, zegt Wilfried Vandaele, burgemeester en voorzitter van het politiecollege.

Meer toegankelijkheid

Een renovatie met het oog op de huisvesting van de wijkagenten kreeg de voorkeur. “Op die manier komt er in het gemeentehuis ook extra ruimte voor de gemeentelijke diensten”, klinkt het. Het gebouw zal na de reconversie dienst doen als nieuw wijkkantoor. “Het wordt een eigentijds politiekantoor dat openheid en toegankelijkheid uitstraalt. De architect (architectenbureau Maarten Dobbelaere, red.) voegde alvast heel wat raampartijen toe. Binnenin worden bijna alle ruimtes visueel met elkaar verbonden”, weet de nieuwe korpschef Karin Vanhooren te vertellen.

Naast de wijkpolitie van De Haan, zal ook het lokaal onthaal in het wijkkantoor ondergebracht worden. Daarnaast worden een multifunctionele vergaderzaal en een aantal landschapsbureaus voor de administratieve verwerking door de wijkpolitie ingericht. “Verder zal er mogelijkheid tot flexwerk zijn voor medewerkers van andere diensten van de politiezone Bredene/De Haan. De interventieploegen blijven gestationeerd in het centraal commissariaat in Bredene”, aldus nog Karin Vanhooren.

Voor de reconversie van het voormalig rijkswachtgebouw wordt een budget van 1.350.000 euro uitgetrokken. De ingebruikname is voorzien voor het voorjaar van 2026.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier