‘De Barriere goes Polka’ tijdens Gent-Wevelgem

De Paris-Roubaix vrienden maakten samen met Bart Vanneste, Bonnes Muziekcarrousel en Gertjan en Sarah van De Barriere een gesmaakt filmpje om De Barriere goes Polka te promoten. © Repro SL
Stefaan Lernout

Vorig jaar was er bijna geen animo rond Gent-Wevelgem, wat ook Sarah en Gertjan van cultuurcafé De Barriere niet was ontgaan. Dit jaar openen ze op zondag 24 maart voor één dag de deuren van café Polka. En is er opnieuw feest op 180 meter van de finish.

Iets meer dan vijftien jaar geleden bouwde toenmalig uitbater Bart Vanneste in en rond het café de animatie naar de koers wat uit. Er kwamen tv-schermen buiten, een tent bood bescherming. Voor het nodige volk en de animatie zorgden de Paris-Roubaix vrienden.

“Barts café was gejumeleerd met café De La Place in Ennevelin, waar we vaste klanten zijn tijdens het Paris-Roubaix weekend”, vertelt Tom Verhulst, voorzitter van de Paris-Roubaix vrienden. “Het idee is simpel: we verkopen pronostieken tegen een lichte meerprijs dan de prijs van een consumptie. Met die pronostiek kon je in de aanloop naar Gent-Wevelgem een pintje kopen, en maakte je kans op een gratis consumptie tijdens de koers. Wie de winnaar juist had, kon 101 pintjes winnen.”

Het werd een succesformule, tot het café in januari 2023 de deuren voorgoed sloot.

Waar de reus staat

“Het is niet evident om een café dat al meer dan een jaar leegstaat voor één dag opnieuw tot leven te wekken”, vertelt Gertjan. “Maar we wilden sfeer brengen. We hoorden van vele klanten dat ze de ambiance misten.”

De ingrediënten voor een geslaagd feest zijn er alvast. De pronostieken vinden vlotjes de weg naar de wielerliefhebbers en kunnen ingewisseld worden tot 13 uur op koersda, in de Polka, die al vanaf 10.30 uur de vermaarde picon schenkt. Elk uur is er Smit em Were, de kans op een gratis consumptie. Om 19 uur weten we wie de 101 drankbonnetjes wint; gerechtsdeurwaarder van dienst is Bart Vanneste. Daarna is er fuif met Bonnes Muziekcarrousel. En natuurlijk kan je de hele dag Gent-Wevelgem op groot scherm volgen. Daar waar de reus staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier